Corona-epidemien har ført til problemer i en sektor, som er med til at skabe forståelse for mindretallene.

Jødiske turister på Mallorca. Wikimedia Commoms

Det er ikke så ofte, man får Mallorca sat ind i en jødisk historisk sammenhæng. Men mellem turisthotellerne og badegæsterne findes en jødisk tilstedeværelse på solskinsøen. Midt i hovedbyen, Palma, står en statue af den jødiske kartograf Jehuda Cresques, som boede på stedet og tegnede kort over området som det tog sig ud i middelalderen. På den tid var Mallorca hjem for en gruppe conversos – jøder, der efter pres fra de spanske myndigheder var overgået til katolicismen, men fortsatte den jødiske tradition i det skjulte.

Rundt om i byen er der flere steder, som vidner om denne tid, og for halvandet år siden besluttede amerikansk fødte Dani Rotstein at tage turister på vandring gennem gaderne for at høre alle de fascinerende historier. ’Jewish Mallorca’ udviklede sig pænt, og Rotstein havde også fremskredne planer om at arrangere en lokal udgave af Limmud – arrangementer, som på en lang række lokaliteter verden over kalder sammen til jødiske studier.

Rotsteins forretning ligger i ruiner efter coronakrisen, og han overvejer helt at opgive sit projekt. Men det er han ikke ene om. Over hele verden har turistbranchen fået en hård medfart af epidemiens hærgen, og en del af industrien vil formentlig forsvinde helt. Dette gælder i høj grad det særlige segment, der fokuserer på jødisk historie og turisme, der ofte er lokale initiativer og mindre museer, som næsten udelukkende lever af entreindtægter og private donationer.

”Dette er bekymrende, fordi alle disse institutioner er en del af en jødisk kulturarv, som det er særlig vigtigt at gøre opmærksom på i en tid, hvor mange mindretal er under belejring,” hedder det fra Emilie Schrijver, som er forkvinde for Association of European Jewish Museums.

Hun står også i spidsen for det jødiske kulturkvarter i Amsterdam, som længe har været en af Europas jødiske turistmagneter, og altså i en anden vægtklasse end Rotsteins initiativ på Mallorca. Men til det tyske magasin Tachles siger hun, at krisen også har sat sig dybe spor i hendes hjemby. Joods Historisch Museum i Amsterdam er ved at genåbne, og vil søge at indhente det tabte, og Jüdisches Museum i Berlin har klaret sig igennem ved online-rundvisninger i samlingerne.

”Men mange italiensk-jødiske museer, og museer i lande som Grækenland, Tyrkiet, Spanien og mindre østeuropæiske lande er kommet i dybe vanskeligheder,” tilføjer hun. ”En del vil formentlig slet ikke åbne igen.”

Hertil kommer de mange mindre initiativer, som også er en del af industrien. Israelsk fødte Maimon Ben Ezra har i flere år drevet en kosher-restaurant ved siden af det jødiske museum i Warszawa. Han var netop færdig med en ombygning, der skulle tredoble spisestedets kapacitet, da coronaen ramte, og nu hænger han på en stor gæld, som han ikke ved, om han nogensinde kommer ud af.

Mange jødiske museer er ved at lukke op igen. Her kan du følge udviklingen rundt om i Europa: https://jewish-heritage-europe.eu/2020/05/10/cautious-reopening/

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This