Og ja, det er selvfølgelig Freud, Goldberg tænker på.

Sigmund Freud blev født 6. maj 1856 i Freiberg (i dag Příbor) i Tjekkiet og han døde 23. september 1939 i London – 80 år siden i går. Freud var en østrigsk læge, der opvoksede i en jødisk familie, og han blev kendt som skaber af psykoanalysen.

Han levede 80 år af sit liv i Wien, hvor han studerede medicin fra 1873 og tog embedseksamen i 1881. Ved Østrigs besættelse (Anschluss) i 1938 flygtede han til England, hvor han boede de sidste år af sit liv.

Han var optaget af hypnose og drømmetydning, med Jean Charcot som en inspirationskilde og begyndte at arbejde med analyse af psyken, hvor han af wienerlægen Joseph Breuer lærte om terapiens effekter.

Teorien bag psykoanalysen skabte han i slutningen af 1800-tallet, hvor folk kunne komme til samtaleterapi i hans klinik i Wien. Han opdagede, at folk tit henvendte sig, fordi de var frustrerede over, at de handlede på måder, som de ikke selv kunne forstå. Freuds teori var, at vi har et ubevidst tankeliv, som er den virkelige årsag til, at vi opfører os, som vi gør. I det ubevidste tankeliv gemmer sig den virkelige årsag til vores opførsel, men den har vi fortrængt.

Klart nok blev alle fascineret af sådan en metode til at finde ud af, hvad der ‘i virkeligheden’ foregik dybt inde i menneskets psyke. Så psykoanalysen gik sin sejrsgang. I løbet af 1900-tallet slog mange sig ned som psykoanalytikere i både Europa og USA. Samtidig blev psykoanalysen meget udbredt som analyseredskab blandt kunstnere, litteraturforskere og andre, der forsøgte at forstå kunst, film og litteratur. Psykoanalysen blev med andre ord betragtet som nøglen til at forstå menneskets psyke, heriblandt den litteratur, man læste.

Et af hans hovedværker er Drømmetydning, der udkom i 1900. Freud må siges at være én af det 20. århundredes mest indflydelsesrige tænkere, hvis tankegods ikke alene er gået ind i sproget, men i lange perioder også har præget vores måde at forstå og analysere verden omkring os – og til dels stadig gør det.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This