Jeanne Goldschmidt debuterer med roman om sin farfar.

Jeanne Goldschmidt debuterer med en roman om sin fjerne bedstefar, maleren og kunsthistorikeren Ernst Goldschmidt.

En søndag morgen i 1954, på vej op ad Jægersborg Allé med sin storesøster, mødte Jeanne Goldschmidt for første og eneste gang sin farfar. Det blev kun til et par minutter, men mødet satte sig dybe spor, og da hun mange år senere, i slutningen af 1970’erne, blev ringet op af en mand, der præsenterede sig som hendes farfars fætter, og spurgte om hun ville sidde i bestyrelsen for farfarens legat til unge lovende kunstnere og kunsthistorikere, vaktes interessen og ønsket om at lære ham at kende. Mange år skulle gå, før hun kunne nærme sig ham og hans historie. Først da hendes forældregeneration var død, satte hun fortællingen om sin fjerne farfar på papir.

Ernst Goldschmidt færdes hjemmevant blandt det 20. århundredes store navne i både Paris og København som den vigtige kunstskribent, han er, men da hans ene søn pludseligt dør, og den anden søn afviser ham, hives tæppet væk under ham. Mens antisemitismen ruller ind over Europa, begynder Ernst Goldschmidts liv langsomt og selvforskyldt at falde fra hinanden. Med to forliste ægteskaber bag sig og et omflakkende liv med spiritus og kvinder i stride strømme, bliver ekskonens ugifte faster Hilda hans stabile holdepunkt.

Med afsæt i oplysninger fra malerier, breve og arkiver fylder Jeanne Goldschmidt  de mange huller ud i Ernst Goldschmidts liv og fremskriver et helstøbt indtryk af en mand fra en jødisk familie, der vælger det usikre bohemeliv som kunstner og kunstkritiker og må leve med konsekvenserne af de valg. Jeanne Goldschmidt har taget bolig i sin farfar og lader ham være jeg-fortæller, hvilket gør historien levende og nærværende.

Jeanne Goldsmidt tegner et skarpt billede af det 20. århundredes menneskelige, kunstneriske og politiske strømninger og prisen ved et liv i kunstens tegn. 

Grønningen 1

272 sider

249,95 kr.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This