I anledning af, at det i dag er 137 år siden, at Franz Kafka blev født i Prag, bringer vi en historie om Kafka, en dukke og en lille pige i Steglitz park i Berlin.

Franz Kafka og den lille pige. Tegning: Isabel Torner

Hyggelig sommerlæsning og Franz Kafka? Er det ikke en modsigelse? Kafka er kendt for sin geniale pen og sine mareridtsagtige, forstyrrende og fremmedgørende skildringer. Forvandlingen, En landlæge eller Processen er verdenslitteratur i særklasse og byder på en spændende og tankevækkende, men også foruroligende læseoplevelse. Kort sagt: ikke en hyggelig oplevelse, men en kafkask oplevelse.

Og dog findes der en måde at dyrke lidt afslappende sommerlæsning med den store forfatter fra Prag som hovedfigur: Kafka and the travelling doll af den catalanske forfatter Jordi Sierra i Fabra skildrer en rørende episode fra Franz Kafkas sidste leveår: hans møde med en fortvivlet lille pige i Steglitz park i Berlin. Pigen har netop mistet sin elskede dukke og er utrøstelig. For at berolige barnet fortæller Kafka, at dukken bare er taget på en rejse, han ved det, fordi han har fået et brev fra hende. I de næste tre uger møder han pigen hver dag i parken og læser brevene op, som han har ”fået“ af pigens omrejsende dukke, og hvori hun beretter om sine fantastiske rejseeventyr.

Bogen udkom på spansk allerede i 2006. Året efter blev den hædret med den spanske børne- og ungdomslitteraturpris. Og nu findes bogen også i engelsk oversættelse, med smukke illustrationer af Isabel Torner. Bogen om Kafka og den omrejsende dukke er all-age-litteratur. Yngre læsere vil værdsætte dukkens rejseoplevelser og Kafka i rollen som  dukkens postbud. Ældre læsere vil nyde den empati, hvormed Kafka hjælper pigen over tabet af den elskede dukke. Og Kafka-fans vil elske rammefortællingen om Kafkas ophold i Berlin i hans sidste leveår sammen med hans forlovede Dora Diamant.

Det er gennem Diamants memoirer, at denne vidunderlige anekdote blev bevaret for eftertiden. De sidste årtier har der har været flere forsøg for at finde den lille pige fra Steglitz park og Kafkas breve til hende — indtil nu desværre uden resultat. 

Foreløbig må vi altså nøjes med genfortællinger af episoden om Kafkas dukkebreve. Kafka and the travelling doll af Jordi Sierra i Fabra er en særdeles vellykket en af slagsen.

 

Titel: Kafka and the travelling doll 

Forfatter: Jordi Sierra i Fabra

Illustrator: Isabel Torner

Forlag: SIF Editorial

Sideantal: 118

Originaltitel: Kafka y la muñeca viajera (oversat af Jacqueline Minett)

E-bog 7,99 EUR, paperback 11,50 EUR

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This