Julius Lester. Wikimedia Commons

Julius Lester (1939-2018) var en kontroversiel sort amerikansk forfatter, en menneskerettighedsforkæmper og jødisk konvertit. Fra sin politiske aktivistiske ungdom i 1960erne og frem til sin død skrev han over 40 bøger i flere genrer, bl.a. en erindringsbog, “Lovesong: Becoming a Jew” (1988), om sin omvendelse i 1982. Den jødiske website www.kveller.com har for nyligt promoveret Lesters berømmede antiracistiske børnebøger i anledning af George Floyds død og de efterfølgende verdensomspændende ”Black Lives Matter”- demonstrationer.  

Lester voksede op i Tennessee i USA i et sort racedelt samfund med en far som var præst. Det var først som ung voksen at han tog nordpå, blev aktivist i borgerrettighedsbevægelsen og siden hen i The Black Power Movement i slutningen af 1960’erne.  Siden blev han professor i afroamerikanske studier på University of Massachusetts, hvor han underviste og forskede i over 30 år. Han interesserede sig bl.a. for sin egen families immigrationshistorie og opdagede, at han havde en jødisk oldefar på morens side, Adolph Altschul, som immigrerede fra Tyskland og slog sig ned i Arkansas. I USA konverterede Altschuls efterkommere til kristendommen. Ikke desto mindre var denne opdagelse for Lester det første skridt mod udviklingen af en jødisk bevidsthed, en noget kontroversiel udvikling i betragtning af det til tider komplicerede forhold mellem sorte og jøder i USA.

Allerede i 1960’erne begyndte Lester at skrive børnebøger, og i hans første bog To Be a Slave (1968) brugte han slavernes egne ord for at formidle, hvad det vil sige at være slave. Han skrev flere bøger om afroamerikansk folklore og historie, bl.a. om en afroamerikansk cowboy, som var født som slave. En af hans mest kendte og prisbelønnede børnebøger er en genskrivning af Little Black Sambo (Lille sorte Sambo) af Helen Bannerman (1899) til en ikke-racistisk Sam and the Tigers (1996) og Let’s Talk About Race (2005). Oplæsninger af begge bøger er tilgængelige på YouTube.

I en radioudsendelse i 1995 fortalte han om opdagelsen af sin familiehistorie, historien om hans oldefar som var jødisk immigrant. Han fortalte også om sin vision i 1981:  ”In the vision, I was a Jew. There was a yarmulke on my head, and I was dancing and I was filled with incredible joy.” (“I visionen var jeg jøde. Der var en kalot på mit hoved, og jeg dansede, og jeg var fyldt med en utrolig glæde.)

Fra 1991-2001 var han lægprædikant i en synagoge i staten Vermont i USA.

Kilder: 

https://www.kveller.com/julius-lester-jewish-black-writer-to-remember/

https://www.nytimes.com/2018/01/19/obituaries/julius-lester-chronicler-of-black-america-is-dead-at-78.html?searchResultPosition=2

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This