Et udvalg af de kunstværker, der kan beundres på vores virtuelle museumsrejse: Van Gogh, Rembrandt, Modigliani, Kaufmann, Oppenheim.

Foto: : Wiki Commons, collage: Frank Gabel

Langsomt men sikkert fortsætter hverdagslivet i de fleste lande. Det er nok under mange sikkerhedsmæssige tiltag og restriktioner, men alligevel: en lille smule normalitet er kommet tilbage. Når det er sagt, så tager det endnu et stykke tid, før vi kan rejse og nyde livet som vi gjorde før corona. Så er det godt, at der findes et væld af kulturelle tilbud på nettet. Mange store museer har udmærkede virtuelle rundvisninger og online-udstillinger. Det kræver ikke mere end et par klik, og så er man midt i udstillingssalen. I det følgende har vi samlet nogle forslag til en virtuel museumsrejse på kryds og tværs af kloden.

Van Gogh, Rembrandt og The Met

Vi starter rundrejsen i det hollandske, på Museumplein 6 i Amsterdam, hvor Van Gogh Museum har til huse. Museet er lukket indtil 1. juni, men som der står på museets hjemmeside: The museum may be closed, we bring Vincent to you. Og det gør de med et stort online-tilbud, bl.a. kan man tage på en guidet 4K Tour gennem udstillingen eller, hvis man selv vil bestemme ruten og tempoet, udforske museets fire etager med Google Street View og nyde verdenskendte mesterværker som Kartoffelspiserne, Solsikker eller Van Goghs selvportrætter. 

Når man er på Amsterdams Museumplein, er Rijksmuseum normalt et absolut must, med de berømte Rembrandt-malerier som Nattevagten, Den jødiske brud eller Jeremias sørger over ødelæggelsen af Jerusalem

Men i det virtuelle rum er alle verdens museer tæt på. Så lad os tage over Atlanterhavet til Fifth Avenue i New York, og besøge en af museumsverdens mastodonter: The Metropolitan Museum, der fejrer 150 års jubilæum i år. Desværre måtte alle festligheder udskydes indtil videre, også den store jubilæumsudstilling Making The Met — 1870-2020. Ikke desto mindre kan man på USA’s største kunstmuseums hjemmeside allerede nu opleve nogle highlights, der indgå i 150 års udstillingen, f.eks. maleriet Madame X af John Singer Sargent, den ægyptiske statue Hatshepsut eller Picassos portræt af Gertrude Stein. Og så må man ikke gå glip af „The Met 360° Project“, hvor man gennem 360-graders videoer går på opdagelsesrejse i bl.a. det ægyptiske tempel Dendur.

New Yorks jødiske museum og dødehavsrullerne på Israels nationalmuseum

Vi forlader The Met, men bliver på Fifth Avenue og tager lidt nordpå. Efter et kvarters gåtur står vi så foran Felix M. Warburg House, hvor New Yorks Jewish Museum har til huse. Det er både USA’s første jødiske museum og en af verdens ældste bestående jødiske museer. Det rummer den største samling af jødisk kunst udenfor Israel, bl.a. malerier af manden, som blev kaldt ’den første jødiske maler’, Moritz Daniel Oppenheim, Isidor Kaufmanns portrætter af hassidisk liv og nogle af Marc Chagalls værker, m.fl. Old Man with Beard. Særligt anbefalelsesværdige er desuden museets online audio-ture, såsom Director’s Tour eller Why We Collect: A Museum History.

Vi siger farvel til Manhattan og rejser videre til Jerusalem, Ruppin Blvd. 11. Også Israels nationalmuseum har været lukket de sidste uger, men heldigvis har museet en fantastisk hjemmeside, og der må vi godt kigge rundt: !המוזיאון סגור, מוזמנים להיכנס — The museum is closed, come in! står der på startsiden. Og det gør vi. Vi tager på Google Arts & Culture Self-Tour og går på opdagelse i de forskellige sale med arkæologiske udstillingsgenstande fra Det Hellige Land, malerier af bl.a. Reuven Rubin, Marc Chagall, Abel Pann og Amedeo Modigliani og en imponerende samling af menoraher fra hele verden. Desuden findes der på hjemmesiden billeder og informationer om museets rekonstruerede synagoger fra Kadavumbagam (Indien), Paramaribo (Surinam) og Vittorio Veneto (Italien), og man kan se en film (på hebraisk med engelske undertekster) om museets store skat: dødehavsrullerne, der delvis stammer fra det 2. århundrede f.v.t. og som bl.a. indeholder tekster fra det gamle testamente.

Polin museet og den virtuelle shtetl i Warszawa og Anne Franks hus i Amsterdam

Næste stop: Warszawa. På arealet, hvor Warszawas jødiske ghetto engang lå, blev Polin museet i 2013 indviet, som er dedikeret til de polske jøders historie. Det er en 1000-årig historie, vi taler om, eftersom den første større jødiske emigration fra Vesteuropa til Polen fandt sted under det første korstog. I lang tid havde Polen og området omkring én af verdens største jødiske befolkningsgrupper og var dermed vuggen til den rige ashkenaziske kultur. På Polin museets hjemmeside kan man tage på en enestående kulturhistorisk tidsrejse — og man må selv bestemme om det skal være en guidet online-tour eller en Google Arts & Culture Self-Tour. Vil man fordybe sig mere i den ashkenaziske shtetl-kultur, så må man lægge vejen forbi Polins internetportal Wirtualny Sztetl, den virtuelle shtetl. Her finder man et hav af informationer (på polsk, hebraisk, engelsk og tysk) om cirka 2000 polske shtetlach, fra A for Adamów til Ż for Żary.

Nu nærmer vi os slutningen af vores virtuelle rejse og vender tilbage til udgangspunktet, til Amsterdam. Vi tager til Prinsengracht 263, hvor Anne Frank gik under jorden i juli 1942 sammen med sin familie. Her skrev hun sin berømte dagbog, som hendes far, den eneste i familien, der overlevede kz-lejren, offentliggjorde i 1947. Bogen blev oversat til mere end 70 sprog og i 2009 optaget på UNESCO’s liste over skriftlig kulturarv. Prinsengracht 263 huser i dag museet Anne Frank House — et sted, hvor man kan opleve Anne Franks historie og tid. Og takket være museets omfangsrige digitale tilbud kan man også opleve det hjemmefra: The Secret Annex Online hedder den virtuelle tur gennem baghusets forskellige rum. Turen indeholder mange oplysninger og uddybende videoer, og bagefter kan det godt være, at man med det samme vil (gen)læse dagbogen. I så fald vil man nok finde et godt tilbud hjemme i Danmark.

 Dermed slutter vores lille virtuelle rejse gennem nogle af verdens mest berømte udstillingsrum. Der findes selvfølgelig et utal af andre digitale kulturelle tilbud. For dem, der vil fortsætte rejsen gennem den virtuelle museumsverden, er Google’s online-platform Arts & Culture et godt udgangspunkt. God tur!

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This