National Yiddish Theatre Folksbeines logo. NYTF.

Der er kunstformer, der bedre end andre kan dyrkes i isolation. Maleri, litteratur eller billedhuggerkunsten for eksempel. Måske kræver det at male, skrive eller fremstille skulpturer endda en vis form for isolation. Men hvad med teater, musik og dans? Hvad med scenekunsten? Her er kravet om kontakt med publikummet mere umiddelbart, for hvad er en skuespiller, en musiker eller en danser uden publikum?

USA’s ældste teater, Det jiddische teater Folksbiene* i New York, er som så mange andre skuespilhuse og kulturelle institutioner i hele verden konfronteret med problemet, at alle forestillinger er aflyst og alt er lukket ned. 

For at opretholde kontakten med publikum og dele glæden med jiddisch teater og sang i disse coronatider, har det jiddische teater nu lanceret et nyt program, Folksbiene! LIVE, som bringer sang og skuespil hjem til os. Ensemblets medlemmer streamer deres fremførelser af musikstykker, scener eller præsentationer direkte ind i vores stuer. Alle kan følge med live på teatrets Facebookside eller gense videoerne senere på Folksbienes hjemmeside eller YouTube-kanal.

Indtil nu har teatret bl.a. streamet jiddische sange, fremført på jiddisch og engelsk af teatrets direktør Zalmen Mlotek, præsentationer af vicedirektøren Motl Didner om jiddisch teatrets historie, nutid og fremtid og om tilblivelsen af ”Fidler Afn Dakh“ (פֿידלער אויפֿן דאַך), Folksbienes store succes fra 2018 (The Making of The Fiddler on the Roof in Yiddish), og ”Love Duets“, sunget af skuespillerparret Stephanie Lynn Mason og Drew Seigla, som begge var med i ”Fidler Afn Dakh“. 

I de kommende dage kan man glæde sig til bl.a. følgende streaminger: 

  • Avi Hoffman: A Life in Yiddish Theatre
  • Adam B. Shapiro: From Fool to Fiddler
  • Zisl Slepovitch: Klezmer Clarinet & Beyond
  • Zalmen Mlotek i samtale med Joel Grey, Steven Skybell og ensemblet af Fiddler on the Roof in Yiddish
  • Leyzer Burko, Motl Didner og Elize-Rokhl Dorter: Yiddish Sketch

Hele programmet og flere detaljer om initiativet Folksbiene! LIVE findes på teatrets hjemmeside.

* Folksbiene (פֿאָלקסבינע, National Yiddish Theatre Folksbiene, NYTF) er et jiddisch teater, som i 1915 blev grundlagt i New York City af østeuropæiske jødiske indvandrere. Her opføres jiddische teaterstykker, både stykker med jiddisch som originalsproget og oversatte stykker med tekster på engelsk og russisk. Teatret har til huse i Museum of Jewish Heritage, 36 Battery Place, New York.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This