Coronavirus får Det Jiddische Videnskabelige Institut i New York til at tilbyde gratis online-kurser.

Foto: yivo.org via forward.com. Maleri fra 1893 af den russisk-jødiske maler Isaak Asknaziy. Bryllupsprocession med klesmermusikere i en russisk shtetl.

Det Jiddische Videnskabelige Institut i New York (YIVO)* har besluttet at stille alle sine online-kurser i østeuropæisk jødisk kultur gratis til rådighed. Det er instituttets svar på den aktuelle situation, hvor det offentlige liv og hermed også tilstedeværelsesundervisning er lukket ned. ”Vi inviterer dig til at bruge denne tid til at udvide din viden om jødisk musik, teater, litteratur, folklore og vores folks historie“, hedder det på YIVO’s hjemmeside.

Fra den 17. marts og frem til den 31. august 2020 kan man gratis tilmelde sig fire forskellige kurser, som sætter fokus på de mange facetter af jødisk liv i Østeuropa: Ashkenazisk mad, jiddisch teater, jødisk folklore og de østeuropæiske jøders historie gennem 1000 år er de emner, man nu kan fordybe sig i online.

Undervisningsforløbet er tænkt som et seks ugers intensivt kursus à fire timer per uge. Men man kan godt bestemme sit eget tempo og tage sig mere tid. Kursusmaterialet er på engelsk, og programmet indgår i YIVO’s ’Shine Online Educational Series’, der er kendt for at være både oplysende og underholdende. Man kan vælge mellem følgende kurser:

  • A Seat at the Table: A Journey into Jewish Food
  • Oh Mama, I’m in Love! The Story of the Yiddish Stage
  • Folksong, Demons, and the Evil Eye: Folklore of Ashkenaz
  • Discovering Ashkenaz: Jewish Life in Eastern Europe

*YIVO (Yidisher Visnshaftlekher Institut, ייִדישער װיסנשאַפֿטלעכער אינסטיטוט, Jiddische Videnskabelige Institut) blev grundlagt i 1925 i Vilna af Max Weinreich, Elias Tcherikower og Nochum Shtif. Efter udbruddet af Anden Verdenskrig var instituttet tvunget til at flytte hovedkvarteret til New York. I dag rummer YIVO verdens største samling af bøger, fotos, optagelser, artefakter og andet materiale om ashkenazisk liv og kultur i Østeuropa og immigration af ashkenaziske jøder til USA. Instituttet fungerer desuden som et sprognævn for jiddisch og udbyder kurser i jiddisch sprog og kultur.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This