En personlig beretning om oplevelser som privatlærer hos en ortodoks-jødisk familie.

I 2017 udgav den flamske forfatter og journalist Margot Vanderstraeten den selvbiografiske roman Mazzel tov, en personlig beretning om hendes oplevelser som privatlærer hos en ortodoks-jødisk familie i Antwerpen. Bogen blev en stor succes i Belgien og Holland og vandt prisen som bedste religiøse bog i Belgien i 2017 samt E. du Perron-prisen for bidrag til interkulturel forståelse. Rettighederne blev hurtigt solgt til Tyskland, Polen, Ungarn og Tjekkiet. I år udkom bogen så også på engelsk: Mazel tov — The Story of my Extraordinary Friendship with an Orthodox Jewish Family, (Pushkin Press, 2020).

Antwerpen er internationalt kendt som diamanthovedstad, men også som nordens Jerusalem. Det ortodoks-jødiske mindretal i den flamske by tæller omkring 20.000 medlemmer: streng ortodokse haredim og en modern-ortodoks menighed.

Antwerpen og byens jødiske mindretal danner baggrunden for Vanderstraetens fortælling. Da hun som ung studerende accepterer et jobtilbud som privatlærer og tutor hos den ortodokse familie Schneider i byens jødiske kvarter, ved hun ikke ret meget om det jødiske mindretal eller om jødedommen i det hele taget. I begyndelsen forstår hun ikke, hvorfor mændene ikke vil give hende hånd for at hilse, hvorfor der er to køleskabe i familiens køkken og hvorfor det ikke er en god ide at ringe til dem på en fredag aften, og hvorfor de har et overvågningskamera ved indgangen? Lidt efter lidt lærer hun mere om den jødiske verden og dens skrevne og uskrevne regler.

Selv er hun opvokset i en katolsk familie og i den tid, hvor hun arbejder hos familien Schneider, har hun en iransk kæreste. Der er altså lagt op til grundlæggende diskussioner — hendes verdenssyn bliver ofte udfordret, både i samtalerne med børnene, med ægteparret Schneider og med bedstemor Pappenheim. Er det virkeligt nødvendigt, at de har deres egne uddannelsesinstitutioner, som i sidste ende jo forstærker isolationen? Og hvad er det med de arrangerede ægteskaber i de ortodokse kredse? Hun er ikke altid enig i familien Schneiders politiske holdninger eller i deres måde at gøre tingene på, men konfrontationen mellem de to kulturer bliver til en gensidig berigende erfaring. Fortroligheden vokser og med årene bliver Margot ven med familiens børn, og forældrene betragter hende som en tredje datter.

Deborah Feldman, forfatter af den selvbiografiske fortælling Uortodoks. Min vej ud af jødisk fundamentalisme, der nu kommer som Netflix-serie, skrev om Margot Vanderstraetens bog: ‘Mazal tov’ udforsker fortroligheden med det fremmede og det fremmede i os. En ekstraordinær bog, modig og humoristisk.“

Mazel tov — The Story of my Extraordinary Friendship with an Orthodox Jewish Family,“ er oversat af Jane Hedley-Prôle, er 320 sider lang og fås som e-bog eller traditionel papirbog.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This