Philip Roths despoti om USA har premiere på HBO til marts.

Hvad nu hvis historien havde formet sig lidt anderledes?

Ny serie om Philip Roths roman ’Komplottet mod America’ kommer på HBO.

I 2004 skrev Philip Roth en despoti om USA, hvor tankeeksperimentet går ud på, hvordan USA havde set ud, hvis det var lykkedes for den berømte flyverhelt og rabiate isolationist Charles A. Lindbergh at slå Franklin D. Roosevelt  i en jordskredssejr ved præsidentvalget i 1940.

På det tidspunkt havde den virkelige Charles A. Lindbergh besøgt Det Tredje Rige flere gange, hvor han var blevet modtaget som æresgæst og så sent som i 1938 var blevet dekoreret med en tysk hædersmedalje. Hjemme i USA havde han beskyldt jøderne for, af egoistiske grunde, at ville presse Amerika ind i Anden Verdenskrig og han var ligeledes ’America First’ bevægelsens fremmeste talsmand.

Philip Roth lader i sin roman Lindbergh vinde over Roosevelt og frygten indtager de jødisk-amerikanske hjem. Som i virkeligheden etablerer Lindbergh nemlig en særdeles hjertelig forståelse for Hitler og Nazityskland og ser tilsyneladende igennem fingre med Nazitysklands særdeles aggressive antisemitiske politik.

Romanen udspiller sig i den historiske (men opdigtede ramme) i tiden, der følger efter, at Lindbergh har indtaget pladsen som USA’s 33. præsident og hvad der siden sker med Roths familie og med millioner af andre familier rundt om i USA under de plagsomme år, hvor Lindberghs regering havde magten, og hvor amerikanske statsborgere, som tilfældigvis var jøder, havde al mulig grund til at frygte det værste.

Den første trailer til HBOs filmatisering af Philip Roth-romanen “The Plot Against America” ​​blev offentliggjort for en uge siden. Serien, der er skabt af David Simon og baseret på Roths roman med samme navn fra 2004, har premiere den 16. marts. I serien har vi skuespillere som John Turturro, Winona Ryder, Zoe Kazan og Morgan Spector (den sidste er bedst kendt for sin rolle i “Homeland”, den amerikanske udgave af den israelske serie “Hatufim”).

Fans af Roths roman ’Komplottet mod Amerika’ kan godt glæde sig, da miniserien efter sigende (og ifølge traileren) er tro mod forlægget og bogens plot. Men kan man ikke vente på miniserien, vil Goldberg anbefale, at man kaster sig over romanen inden. Her vil man få lejlighed til at dykke ned i Philip Roths sprudlende sprog og eminente fortælleevne, der som så ofte i Roths romaner udspiller sig i Newarks jødiske enklave. Samtidig kan man så fundere over, hvor lidt der nogen gange skal til, og hvordan små tilfældigheder bliver afgørende for, hvilken retning historien udvikler sig. Her drejer det sig om Lindbergh som præsident, men i Europa havde vi en Hitler, der kom til magten og fuldførte det, der kunne være blevet til virkelighed – også i USA, hvis historien havde formet sig lidt anderledes.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This