Foto: SVT

svtplay.se kan der nu streames en ny rejseserie, hvor den svenske jiddischist Tomas Woodski tager til byer i Europa og Israel for at møde folk, der ligesom han har en stor passion for det jiddische sprog. Programmet hedder „Woodskis värld“, og det særlige ved det er, at jiddisch ikke kun er emnet — nej, det er også programmets hovedsprog (selvfølgelig med svenske undertekster).

„For ti år siden begyndte jeg at lære jiddisch, og det har åbnet mange nye verdener for mig, siger programlederen Tomas Woodski. I seriens første afsnit tager han os med til en international jiddisch teaterfestival i Bukarest, og han snakker — eller er shmuesn“, som det hedder på godt jiddisch — med teaterfolk, bl.a. om fremtiden for jiddisch teater.

I det andet afsnit går turen til London, hvor Tomas er med på en jiddisch open-mic event. Her optræder jiddisch-entusiaster med sange, digte, foredrag og skuespil.

Det tredje afsnit byder på et møde med Mendy Cahan, der i 2006 grundlagde „Yung Yiddish Book Museumen samling af 60.000 bøger på jiddisch, som holder til hjemme på 5. sal i Tel Avis centrale busstation. 

Serien afsluttes med afsnit 4 og et besøg i en af de europæiske højborge for jiddisch sprog og kultur: Medem-biblioteket i Paris. Her taler Tomas med jiddisch-lærere og kursister, og med pensionister, som har jiddisch som „mameloshn“, men har ikke brugt det i årtier, og som nu kommer til biblioteket for at genopfriske jiddisch-kundskaberne. 

„Jiddisch forener mennesker, og det er utrolig fint“, siger Woodski om møderne, han har haft med jiddisch-entusiaster fra hele verden.

 Ifølge avisen The Forward er „Woodskis världdet første tv-program på jiddisch i det 21. århundrede. Der var jiddischsprogede programmer i Canada i 1970’erne og i Moldova i 1990’erne. Og nu er der altså kommet et nyt til i Sverige, hvor jiddisch siden 2000 har status som anerkendt minoritetssprog og får statsstøtte.

De fire afsnit af „Woodskis världkan streames på svtplay.se til midten af juni 2020.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This