Børn fra Udrejsecenter Sjælsmark fortæller deres historier på ny udstilling på Charlottenborg, der åbner 4. februar.

Sjælsmark-børn maler på væggene. Fotos: Liv Krasnik

Det omstridte Udrejsecenter Sjælsmark lukker snart. Det sker på baggrund af en diskussion om især børnenes trivsel på udrejsecenteret. Men inden da får Sjælsmark-børnene mulighed for selv at komme til orde. 4. februar rykker de nemlig ud af udrejsecenteret og ind på Kunsthal Charlottenborg i København. I årevis har politikere og eksperter diskuteret børnenes tarv på Sjælsmark, men uden at høre dem, det drejer sig om. Med dette projekt, ’Sjælsmarks børn rykker ud’, får de selv mulighed for at komme til orde.

Det var egentlig Özlem Cekic og Røde Kors, der henvendte sig til billedkunstneren Camilla Blachmann, fordi de havde hørt om hendes kunstprojekter med udsatte børn, og gerne ville have hende til at besøge Sjælsmark og skabe et kreativt rum sammen med børnene. Projektet er blevet til i et samarbejde med journalist Liv Krasnik. Gennem hele 2019 har Camilla Blachmann besøgt udrejsecenter Sjælsmark ugentligt, hvor hun sammen med børnene har tegnet og malet.

Kunstprojektet byder på mere end 40 værker fra børnenes hånd. Ud over at børnene har tegnet og malet deres historier på væggene i Sjælsmark, vil de i forbindelse med udstillingen også male direkte på Charlottenborgs vægge.

”De her børn har ingen fremtid. De kan ikke glæde sig til ting, der sker om halvandet år, som mine egne børn kan. Derfor er det så vigtigt, at de får lov til at sætte deres aftryk på verden. Vi har også malet væggene på Sjælsmark. Alle fortjener at få sat et aftryk, mens vi lever”, siger Camilla Blachmann i et interview til Politiken den 8. januar 2020.

Ideen er, at deres malerier skal give dem et sprog til at udtrykke oplevelser, de måske har svært ved at tale om. Et barn har malet gummibåde med mennesker i orange redningsveste og ved siden af en tom gummibåd. Det er stærke sager, det de børn har set og oplevet og med hvide vægge foran sig og en pensel i hånden får de her lov til at sætte deres personlige aftryk – helt konkret – på Kunsthal Charlottenborg.

Planen var oprindeligt, at udstillingen skulle hænge på Charlottenborg, indtil børnene flyttede ud af Sjælsmark. Men nu er planen, at børnene flytter over på Asylcenter Avnstrup i stedet, hvor kunstprojektet fortsætter.

Man kan opleve udstillingen fra 4. februar til 8. marts på Charlottenborg.

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This