Kvinden der skabte historie, fordi hun nægtede at give sit bussæde til en hvid mand.

Den 1. december 1955 rejste den afroamerikanske syerske Rosa Parks i en Montgomery City-bus, da buschaufføren bad hende om at forlade sit sæde til fordel for en hvid mand. Chaufførens anmodning var standard praksis i raceadskilte busser på det tidspunkt. Rosa Parks nægtede at forlade sit sæde, fordi hun ved denne manifestation kæmpede for retfærdighed, frihed og lighed for afroamerikanske borgere. Som resultat af dette blev hun arresteret og dømt for overtrædelse af raceadskillelsesloven, kendt som “Jim Crow” -lovene. Hun ankede dommen og anfægtede lovligheden af raceadskillelse. Samtidig boykottede borgerrettighedsaktivister, herunder Martin Luther King Jr., Montgomery-bussystemet. Boykotten varede i 381 dage. Denne boykot startede andre borgerrettighedsprotester i hele USA, og Rosa Parks civile ulydighed skabte historie.
Siden er Rosa Parks-bussen blevet et symbol på kampen for lige rettigheder.

LÆS OGSÅ

Share This