Vinderen af Rådet for Menneskerettigheders hæderspris er i år forfatter Sara Omar. Prisen bliver uddelt den 10. december. Den 28. nov. kl. 17.00 kan hun høres i Politikens Boghal.

“Jeg er rørt, stolt og af hele mit hjerte taknemmelig over, at Rådet for Menneskerettigheder har valgt at give mig Menneskerettighedsprisen 2019 for min kamp for kvinders og børns rettigheder.

Kære Rådet for Menneskerettigheder, kære Danmark, prisen ser jeg ikke kun som min, prisen dedikerer jeg til de kvinder og børn, der lider i stilhed her og nu.

Det er overvældende at modtage sådan en fornem og prisværdig anerkendelse fra så bredt et spektrum af respektable og beundringsværdige medlemmer af Rådet for Menneskerettigheder. Det betyder, at min kamp for et værdigt liv for mig selv og de tavse, undertrykte stemmer ikke har været forgæves. Den er ikke forgæves. Prisen betyder, at de udsatte eksistenser, som jeg kæmper for langt om længe bliver hørt, anerkendt, set og værdsat. Og den betyder, at når man finder lyset og styrken i sig selv, så kommer man over på den anden side af det, der hedder døden. Jeg havde ingen andre valgmuligheder end at tage bladet fra munden, skrive og tage denne kamp op, men mest af alt var det vigtigt at anerkende mig selv for præcis den kvinde og eksistens, jeg er – på trods af, at jeg gennem hele mit liv var blevet fortalt, at jeg ikke var noget værd. At mit køn var ubetydeligt, og at den eneste valgmulighed, jeg havde var at knæle og tigge om accept for overhovedet at være til. Det nægter jeg nogensinde at acceptere igen, og mit budskab til alle verdens undertrykte kvinder, børn – og mænd er: Stå stolt. Stå oprejst! Anerkend din eksistens og lad dig aldrig diktere eller pådutte. Uanset, hvad andre måtte fortælle dig. DU er et værdifuldt og værdigt menneske.

Menneskerettighedsprisen er også til jer, der allerede står oprejst og især alle jer, der leder efter modet til at rejse jer. Jeg er med jer, og jeg vil altid være med jer. Uanset konsekvenserne.

Menneskerettighederne betyder, at der i al sin enkelthed er fælles, internationale pejlemærker for, hvordan vi er ordentlige over for hinanden. FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder er 71 år gammel, men ikke for gammel og stadig vigtigere end nogensinde at respektere, at anerkende og mest af alt at rette sig efter. Gid alle 30 artikler må blive implementeret på skoleskemaet på alle verdens skoler og blive brugt i alle offentlige og private institutioner, så folk kan lære og forstå, hvornår de skal sige fra over for uretfærdighed og umenneskelig behandling. For kun på den måde kan erkendelse og viden og oplysning få jorden til at skælve under undertrykkernes fødder.

Tak,” skriver Sara Omar på sin Facebook-side

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This