Historien om en familie og et firma, der ændrede verden.

Lehman Brothers
Teater Republique
3.10. — 19.12.2019

En kold september-morgen i 1844 står en ung, tysk immigrant på kajen i New York. Han drømmer om et nyt liv i den nye verden. Da hans to brødre følger efter ham til Amerika, begynder en storslået familiesaga, som ender med en begivenhed, der sender chokbølger gennem hele verden.

Den virksomhed, som brødrene skaber – Lehman Brothers – begynder som en stofbutik i Alabama, og gennem tiden udvikler de forretningen til også at sælge værktøj, såsæd, bomuld og kaffe. De åbner et kontor i New York, en bank i Alabama, de investerer i jernbaner og er med til at bygge Panamakanalen. De overlever borgerkrigen og børskrakket i 1929.

Op igennem 1980’erne og 1990’erne vokser selskabets formue til et astronomisk beløb. Men i 2008 styrter Lehman Brothers sammen i et spektakulært kollaps, som kaster verden ud i den dybeste økonomiske krise nogensinde.

Lehman Brothers, der er et stykke af den italienske dramatiker Stefano Massini fortæller historien om familien Lehmann, der blev grundlagt af tre jødiske brødre, der kom fra Tyskland til USA i 1840’erne.

Stykket går på Teater Republique på Østerbro, og bliver for første gang opsat i Danmark. Stykket har fået megen omtale i forbindelse med opførelserne i New York, London og Italien, fordi det rører ved indgroede fordomme om jøderne som pengepugere og grådige kapitalistet. På scenen står skuespillerne Henrik Lykkegaard, Johannes Lilleøre og Anders Budde Christensen som de tre brødre. Peter Langdal har instrueret stykket.

Lehman Brothers er historien om den uhæmmede, uregulerede kapitalisme, men også historien om, hvordan familiens jødiske arv langsomt forsvinder i takt med grådigheden. I sin anmeldelse af den amerikanske forestilling skrev Judith Miller i Tablet Magazine under overskriften “Greedy Jews!”, at et af stykkets temaer netop er en familie, der mister sine jødiske værdier i takt med at grådigheden vokser.

LÆS OGSÅ

Share This