Harold Bloom (11. juli 1930 – 14. oktober 2019) var en amerikansk litteraturkritiker og Sterling-professor i humaniora på Yale University. Efter udgivelsen af sin første bog i 1959 skrev Bloom mere end fyrre bøger, herunder tyve bøger om litterær kritik, flere bøger om religion og en enkelt roman. I løbet af sin levetid redigerede han hundreder af antologier om litterære og filosofiske emner for forlagsvirksomheden Chelsea House. Blooms bøger er blevet oversat til mere end 40 sprog.

Bloom var en forsvarer af den vestlige kanon og argumenterede for visse forfatteres litterære overlegenhed såsom Kafka og Shakespeare på et tidspunkt, hvor litterære afdelinger fokuserede på det, han kaldte “vredeslitteratur” (multikulturalister, feminister, marxister, neokonservative og andre). [5] [6] Han blev uddannet ved Yale University, University of Cambridge og Cornell University.

Bloom blev født i New York City den 11. juli 1930, søn af Paula (født Lev) og William Bloom og boede i Bronx . Han opvoksede som en ortodoks jøde i et jiddisch-talende familie, hvor han lærte hebraisk og engelsk i en alder af seks. Blooms far, der var skrædder, blev født i Odessa og hans mor, der var hjemmegående, blev født nær Brest Litovsk i det, der i dag er Hviderusland. Harold havde tre ældre søstre og en ældre bror.

LÆS OGSÅ

Share This