Et kondolencebrev til de efterladte israelske familier skrevet af daværende premierminister Golda Meir om aftenen for jom Kippur-krigen er blevet fundet.

I årene efter oprettelsen af den jødiske stat var det normal, at premierministeren havde kontakt med familierne til dræbte soldater, blandt andet sendte hun breve ved ferier og andre lejligheder. Meir var omhyggelig med denne tradition og korresponderede ofte med efterladte familier både privat og officielt.

På tærsklen til Jom Kippur-krigen i 1973 sendte Meir et brev, dateret 5. oktober, til de berørte familier, hvor hun skrev: ”Jeres smerte er hele nationens smerte … Vores største mål er at opnå fred for Israel. Erindringen om vores kære motiverer os til at gøre alt, der står i vores magt, så der ikke kommer flere tilskadekomne, således at vi ikke lider mere sorg. ”

Dagen efter brød Jom Kippur-krigen ud, der kostede 2.500 israelske soldater livet, heriblandt tidligere chefredaktør for Politiken Herbert Pundiks søn, Uri Pundik.

Meir trak sig tilbage i april 1974 efter offentlig kritik og manglende tillid til regeringen.

Brevet vil blive udbudt til salg på Kedem-auktionshus i Jerusalem i december.

Maron Aran, der ejer af Kedem, sagde i en erklæring, at brevet ”uventet” er kommet til auktionshuset i løbet af Jom Kippur i år.
”Det fremkalder mere end noget andet den tragedie, som staten Israel led for 46 år siden,” sagde Aran. ”Få timer efter, at premierministeren deltog i Israels nationale ceremoni over ofrene for den tidligere krig, brød en ny krig ud,” som føjede tusinder af familier til dem, der havde mistet.

LÆS OGSÅ

Share This