I år ville Anne Frank være fyldt 90 år. Hendes verdensberømte dagbog udkommer nu som en smuk og gribende ‘graphic novel’, der åbner hendes verden op for en ny generation af læsere.

Anne Franks Dagbog er et af de stærkeste og mest læste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig. Det er den sande fortælling om den purunge, jødiske pige, der må gå under jorden i Amsterdam i 1942 for at undgå nazisternes udrensning.

Anne Franks Dagbog for nye læsere

Den nye udgave er bearbejdet af instruktør og manuskriptforfatter Ari Folman og illustrator David Polonsky. Den er en oplagt gave til de 10-15-årige læsere, der måske ikke helt er klar til at bide skeer med den klassiske tekst – eller bare til en gave til dig selv, hvis du godt kan lide tegneserier og graphic novels.

“Vi har forsøgt at bevare Anne Franks veludviklede humoristiske sans og hendes sarkasme. Vores mål har hele tiden været at bevare hendes ånd i samtlige tegninger og opslag,” fortæller Ari Folman om arbejdet med den graphic novel, der nu er udkommet på dansk.

Historien om Anne Franks Dagbog

Vi følger den unge Anne fra hun får en dagbog i 13-års fødselsdagsgave til hendes nye liv i skjul i hjertet af Amsterdam. Familien Frank forsøger at holde en hverdag i gang. De bor i Baghuset, en skjult lejlighed der ligger over farens tidligere kontor. Om dagen skal de være musestille for at ingen hører dem nedenunder. Og om natten falder bomberne.

Men det er ikke let at bo to familier op og ned ad hinanden i så lang tid. Især går det Anne på, at alle hele tiden retter på hende, mens hendes søster, Margot, tilsyneladende er helt perfekt.

Anne begynder at tale mere og mere med Peter, sønnen i familien van Daan, som også bor i Baghuset. Selvom det ikke ligefrem var kærlighed ved første blik, falder de to for hinanden. Lige pludselig er der andet end krigen udenfor at tænke på.

Anne Franks fortælling stopper et par dage før familien bliver angivet og sendt til Auschwitz.

Annes far, Otto Frank var den eneste af Baghusets otte beboere, der overlevede koncentrationslejrene. Efter at Auschwitz var blevet befriet vendte han tilbage til Holland. Han viede resten af sit liv til at få dagbogen udgivet verden over, og al indtjening gik til uddannelsesformål og velgørenhed.

Denne grafiske udgave er bearbejdet af instruktør og manuskriptforfatter Ari Folman og illustrator David Polonsky. Den er lavet på opfordring af Anne Frank Fonden. Det anerkendte makkerpar har tidligere vundet en Golden Globe for animationsfilmen Waltz with Bazir, som også kastede nomineringer af sig til en Oscar og De Gyldne Palmer.

Ari Folman og David Polonsky:
Anne Franks Dagbog. Graphic Diary. Lindhart og Ringhof 2019

LÆS OGSÅ

Museet er lukket, kom indenfor

Langsomt men sikkert fortsætter hverdagslivet i de fleste lande. Det er nok under mange sikkerhedsmæssige tiltag og restriktioner, men alligevel: en lille smule normalitet er kommet tilbage. Når det er sagt, så tager det endnu et stykke tid, før vi kan rejse og nyde...

Momentum på Børsen

Kunstnerne Sophie Dupont, Lillibeth Cuenca Rasmussen, Mette Riise og kunstnerduoen Philip | Schneider vil i rammerne af den historiske Børssal opføre fire live performances. Forestillingen er kurateret af Natalia Gutman. Den gamle varebørs bygget af Christian IV i...

Share This