Jødefejden for 200 år siden

Når man taler om pogromer, tænker de fleste på Østeuropas jødeforfølgelser, men Danmark har også været ramt af en pogrom mod jøder. I dag er det 200 år siden – og et overset kapitel i danmarkshistorien.

Baggrunden var det danske statsbankerot i 1813, hvor der i den forbindelse opstod rygter om, at kancelliet stod i ledtog med rige jøder, der ville opkøbe sølv og guld for at føre det ud af landet. Valutakontoret var ledet af finansmanden og jøden D. A. Meyer og offentlighedens mistanke blev vendt og hans trosfæller. Det førte i første omgang til det, der er kommet til at hedde den litterære jødefejde, hvor litterater og teologer skændtes offentligt om jødernes status i det danske samfund.

Selvom jøderne kort efter blev stillet under loven i 1814, var det så som så med ligestillingen. Så da det i 1819 rygtedes, at man jagtede jøder i Tyskland, gik der ikke længe før den korporlige jødefejde også nåede Danmark. Der blev opslået plakater på Børsen, der opfordrede folk til at gå i mod jøderne og det udviklede sig til voldsomme optøjer og gik bl.a. ud over D.A. Meyers og M. L. Nathansons handelshuse, men også andre huse og butikker ejet af jøder. Man havde ikke glemt den danske statsbankerot. Den unge H. C. Andersen, der tilfældigvis var i København i de dage, har beskrevet begivenhederne i Kun en Spillemand fra 1837.

I Vordingborg samledes bønderne uden for de jødiske købmandsgårde medbringende sække til plyndring. M.A. Goldschmidts far, der også var købmand, søgte tilflugt hos sin svoger og dennes højgravide hustru, hvor de bevæbnet med økser afventede indbrud og plyndring. Politiet kom i sidste øjeblik og fik splittet mængden og genoprettet roen. En måned efter blev M. A. Goldschmidt født, men købmandskonen glemte aldrig, hvad hun den dag havde set i ansigterne på folket.

Optøjerne bredte sig til flere større byer i Danmark og varede i en måneds tid, hvor militæret måtte sættes ind og der reelt var dømt undtagelsestilstand.

Der var tale om krystalnatslignende tilstande, hvor glasskårene flød i gaderne.

Et overset kapitel i danmarkshistorien, mener historiker Bent Blüdnikow, der er aktuel med en sprit ny bog om Jødefejden, udgivet på Aarhus universitetsforlag. Her kan man selvfølgelig læse meget mere om baggrunden for og perioden op til og under jødefejden.

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This