I en ny udstilling på Louisiana får vi verden at se igennem dokumentargenren. I Generation Wealth kaster den amerikansk-jødiske fotograf Lauren Greenfield et øjenåbnende og retrospektivt blik på 25 års forbrugskultur, der i hendes øjne ændrede verden: Gav den rå materialisme, celebritykultur og utilsløret narcissisme.

Foto: Jackie and friends with Versace handbags at a private opening at the Versace store, Beverly Hills, California 2007 © Lauren Greenfield

Generation Wealth er et uforligneligt dokument over årtiers vilde forbrugsræs og tager os med som vidne til de finansielle bevægelsers amokløb verden over: Island, Dubai, Irland, Rusland og naturligvis Guds eget Amerika. Udstillingens mere end 200 billeder, film og interviews er både berørende, rystende og fascinerende oplevelser. Det er kulturhistorie, antropologi og makroøkonomi i et og samme greb, og Lauren Greenfield (f. 1966) er mesteren.


Med dokumentaristens greb, billeder og interviews, præsenterer Lauren Greenfield os for en visuel kultur fra en periode med uhørt forbrugerisme. Lauren Greenfield var tidligt optaget af de kommercielle mekanismer, der er i spil rundt om teenagere, netop som de springer ud som forbrugere. Hvordan kropskultur, ungdom, seksualitet og det at se rig ud blev den egentlige valuta. Dette er ikke ny viden for hverken sociologer eller økonomer, men i hænderne på Lauren Greenfield bliver disse mønstre synlige for os alle, og det er intet mindre end et visuelt granatchok.


’Jeg køber, altså er jeg’ kunne meget vel fremhæves som den logik og identitetsmæssige afhængighed, forbrugerkulturen aftvinger mennesket kloden rundt. En afhængighed, der helt bogstaveligt afstedkommer skader på menneskers sjæl og krop. Greenfield skildrer ikke kun vinderne, og hun tog sit afsæt for projektet i Los Angeles, hendes hjemby.


I en ny Louisiana Channel produktion fortæller Lauren Greenfield om baggrunden for udstillingen og dokumentarfilmen Generation Wealth. Her nogle år efter projektets færdiggørelse i 2017 udtaler hun: ’Jeg tror ikke, at det, mine billeder skildrer, kan marginaliseres, især ikke i en tid med Donald Trump. Uanset hvor meget vi har lyst til at sige ’Det her er ikke os’, så holder billederne et spejl op foran os’.


En af de store kvaliteter ved Lauren Greenfields arbejde, fra afsættet i 1990’ernes midte og frem til i dag, er hendes evne til at komme tæt på de mennesker, hun dokumenterer og ønsker at forstå. Det er ikke et køligt og distanceret blik udefra, hun præsterer. Generation Wealth er med Lauren Greenfields egne ord hendes søgen efter svar på, hvad det var, der skete med den amerikanske drøm. Svarene finder hun over hele kloden.
Udstillingen på Louisiana er initieret af og blevet til i samarbejde med Annenberg Space for Photograpby og Lauren Greenfield.

Teksten er et uddrag af Louisianas pressemateriale om udstillingen.

Lauren Greenfield: Generation Wealth
22. august 2019 – 26. januar 2020

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This