Kunsthistorikeren Kasper Monrad er død. Han blev 65 år gammel.
Kasper betød hele verden for dem, der stod ham nærmest. For mange andre, inklusive Goldbergs redaktion og bekendtskabskreds, var han en loyal og inspirerende ven. Siden magasinets begyndelse i 2007 var han den mest trofaste af bladets mange skribenter.

I samtlige 36 udgaver bidrog han med en ny artikel – uden undtagelse og altid til tiden. 

Ud fra sin enorme faglige viden om emnet skrev Kasper Monrad om det, der var hans passion: jødiske kunstneres værker og indflydelse, dansk-jødisk kunst og om sine møder med kunsten og kunstnere rundt om i verden. Det blev til artikler om Eckersberg, Meyer, Modigliani, Goldschmidt, Hesse og mange, mange flere. Men også om nyere og anderledes møder.

Blandt de artikler, han var gladest for, var dem om hans nære kontakt til Bob Dylan og den udstilling af Dylans værker, han kuraterede for Statens Museum for Kunst. Det var en fornøjelse at se ham lyse op i sit velkendte kæmpestore smil, da han så Goldbergs forside med overskriften ”Bob Dylan: Var jeg for skrap ved Kasper?”

Kasper var netop begyndt en ny serie til Goldbergs online udgave: ”Bibelske motiver i kunsten”. Det var et emne, der havde ligget ham på sinde længe, og han spurgte flere gange utålmodigt til, hvornår det nye Goldberg var oppe, så han kunne komme i gang. Trods skrantende helbred blev det til fire fremragende artikler om ”Flugten fra Egypten”, ”Abraham og Isak”, ”David og Goliat” og senest ”Samson og Delilah”.

Kasper bad aldrig om honorar for sine artikler i Goldberg. Han skrev med hjertet, og det var lysten til formidlingen, der drev ham. Pennen flød, og hans engagement i emnerne var umiskendelig.
Et par gange bad han om lov til at bevæge sig uden for sit sikre fodfæste i kunsten, fx i artiklen om rejsen til Krakow, hvor han med stolthed så sin ældste søn finde hjem i sin jødiske identitet, og en artikel om sin kones, Elzbietas, afdækning af hendes fars skæbne under Holocaust.

Kasper vil blive savnet. Både som ven, som skribent, som trofast støtte i troen på bladets eksistensberettigelse og som en meget væsentlig del af dets historie. Og ikke mindst af hans mange læsere, som med stor interesse fulgte hans artikler.

Æret være Kasper Monrads minde.    

Galleribilleder:
Illustration fra artiklen Den første danske mæcen
I Goldberg nr. 1 skrev Kasper Monrad om Bjørn Nørgaards gobeliner til Dronning Margrethe i artiklen Davidsstjernen, der forsvandt

I serien om bibelske motiver i kunsten skrev Kasper Monrad fire artikler:
Flugten fra Egypten
Samsons fatale forelskelse
Abrahams ultimative offer
Da David mødte Goliat

LÆS OGSÅ

Museet er lukket, kom indenfor

Langsomt men sikkert fortsætter hverdagslivet i de fleste lande. Det er nok under mange sikkerhedsmæssige tiltag og restriktioner, men alligevel: en lille smule normalitet er kommet tilbage. Når det er sagt, så tager det endnu et stykke tid, før vi kan rejse og nyde...

Momentum på Børsen

Kunstnerne Sophie Dupont, Lillibeth Cuenca Rasmussen, Mette Riise og kunstnerduoen Philip | Schneider vil i rammerne af den historiske Børssal opføre fire live performances. Forestillingen er kurateret af Natalia Gutman. Den gamle varebørs bygget af Christian IV i...

Share This