BBC-dokumentaren om Storbritanniens sidste Holocaust-overlevere, ”The Last Survivors“, rullede over skærmen i 2019. Produktionen fik stor ros fra alle sider og blev ved årets BAFTA-uddeling hædret med den britiske TV-pris i kategorien Single Documentary.

I ”The Last Survivors“ fører den britiske instruktør Arthur Cary samtaler med et tital landsmænd, der som små børn eller teenagere oplevede nazisternes koncentrationslejre. I dag er de oppe i 80’erne eller 90’erne og er dermed blandt de sidste øjenvidner.

Anita Lasker-Wallfisch (f. 1925) overlevede, fordi hun kunne spille cello og lejrorkestret manglede en cellist, da hun ankom til Auschwitz. I mange år kunne hun ikke tale med sine børn om hændelserne i lejrene. Først i slutningen af 1980’erne skrev hun sine erindringerne ned og forærede dem til børnene (senere blev erindringerne til en meget populær bog, Inherit the Truth. Arthur Cary taler også med datteren Maya, bl.a. om traumer mellem generationer, og er med, når Anita Lasker-Wallfisch besøger mindesmærket for Europas myrdede jøder i Berlin og holder talen i det tyske parlament på Holocaust-mindedagen 2018.

Også skulptøren Maurice Blik (f. 1939) er blandt de interviewede. Han var kun fem år gammel, da han ankom til Bergen-Belsen. Han fortæller om sin første skulptur, som han lavede i lejren — den skulle være en gave til lillesøsterens første fødselsdag, men den nåede hun aldrig at opleve. Kunsten skulle blive Bliks måde at håndtere de traumatiske oplevelser på.

Manfred Goldberg (f. 1930) mistede ligeledes et yngre familiemedlem i dødslejren. Da han kom tilbage til barakkerne efter en dags tvangsarbejde, var lillebroren væk. Han fik aldrig at vide, hvad der skete med ham, og derfor har han hele sit liv haft et spinkelt håb om, at lillebroren måske dog har overlevet. Først 70 år senere, da hans fødeby Kassel inviterede ham til at overvære nedlæggelsen af snublesten til minde om hans familie, havde han samlet krafter nok til at rejse tilbage til Tyskland og sige kaddish for hans lillebror.

Som nok de fleste overlevere har Ivor Perl (f. 1932) haft det svært med at tale om det, han har set og oplevet i lejren, hvor han mistede sine forældre og syv søskende. Da han ankom til England efter befrielsen, ville han ikke se tilbage, men i stedet opbygge et nyt liv. Arthur Cary og kameraholdet er med, når Ivor Perl tager tilbage til Auschwitz sammen med datteren og barnebarnet.

I den 90-minutters dokumentar får vi flere rørende og hjerteskærende historier, og filmens store fortjeneste er, at den dokumenterer disse historier og bevarer dem for de efterfølgende generationer. Dermed yder ”The Last Survivors“ et vigtigt bidrag til erindringskulturen. Det er, som Anita Lasker-Wallfisch siger: „Jeg opfordrer altid unge mennesker til at stille spørgsmål om denne tid, fordi vi er de sidste. Når vi ikke er her længere, er det forbi. Så er der kun historiebøgerne tilbage.“

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This