Gunter Demnig nedlægger tre snublesten foran Københavns Synagoge 2019. Foto: Tine Bach

Snublesten, der er på  størrelse med en brosten, lægges i fortovet rundt omkring i Europa for at mindes de jøder, der blev deporteret fra deres hjem under Det Tredje Rige. Stenene lægges der, hvor vedkommende sidst havde officiel bopæl og repræsenrerer på den måde det gravsted, som de deporterede aldrig fik. Men det vil man forhindre i Odense.

Den 24. juni var der møde i Byrådet i Odense. Et flertal bestående af politikerne fra Venstre og Socialdemokratiet besluttede at stå fast på et forbehold, som byens By- og Kulturudvalg havde gjort til en betingelse for at give tilladelse til nedsættelse af de såkaldte snublesten (stolpersteine) i Odense. Nemlig, at nuværende grundejere ud til det offentlige fortov, hvor stenen nedlægges, skal give tilladelse til nedlæggelsen – OG at fremtidige ejere skal kunne kræve stenen fjernet, hvis de ikke bryder sig om, at blive mindet om historien, når de går ud af døren.

Især det sidste forbehold er uacceptabelt for kunstneren Gunter Demnig, der derfor kun lægger den ene snublesten, som Snublestensgruppen i Danmark har kæmpet for siden november: For Axel Mogens Metz, der døde 40 år gammel af sult i koncentrationslejren Theresienstadt og som er i familie med den tidligere overrabbiner Bent Lexners kone Merete Lexner – født Metz.

“Man laver altså ikke aftaler vedrørende kunstværker, som binder generationer ud i fremtiden. Så vi har altså ikke noget forklaringsproblem her. Det er jer, der bryder med det normale”, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til Enhedslisten, De Konservative, De Radikale, DF og SF, der alle gik ind for at få fjernet forbeholdene.

Gunter Demnig har nedlagt snart 80.000 snublesten i 26 europæiske lande og snublestenene er verdens største decentrale museum. Gunter Demnig har aldrig oplevet, at en kommune ønskede at kunne fjerne stenen igen på foranledning af utilfredse borgere.

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This