Ester fra boghandleren Kiryat Sefer. Foto: Libreria Ebraica

I denne corona-tid bliver befolkningen i Italien på klokkeslæt hver eftermiddag informeret om tal på syge og døde, og vi kan heldigvis konstatere, at det dag for dag går lidt bedre. Landet befinder sig nu i den såkaldte fase 2, og mens cafeerne slår dørene op, og folk sludrer ved bardisken – iført masker – er de jødiske samfund i Italien også på vej tilbage til hverdagen. Efter et svært forår er der endelig grund til forsigtig optimisme. Højtiden Shavuot står for døren, og jødiske museer, synagoger og butikker begynder at åbne. Men nøgleordet er fysisk afstand for at passe på sig selv og andre, og hvis der er noget, der er fremmed for jødisk kultur, så er det fysisk afstand. Synagogerne er åbne, men man skal have maske på, hvilket i varmen er ubehageligt i længere tid, da masken gør, at man får mindre ilt ind end normalt. Man skal sidde mindst en meter fra hinanden, der er håndsprit ved indgangen og ligeså ved bogreolerne, hvor man tager bønnebøgerne. Og så er der utrygheden. Mange af dem, der benytter synagogerne, er oppe i årene og dermed mere udsatte for smittefare end andre. Virusset har sat sine spor også i butikkerne, hvor der er kommet plexiglas op foran kassen hos den jødiske slagter. På pladsen i centrum af det jødiske kvarter i Rom står folk i kø med mindst en meters afstand for at komme ind i boghandlen Kiryat Sefer. Forårssolen er stærk at stå og vente i, men der må maksimalt komme to personer ind ad gangen, så det er bare med at holde ud.

Ester, der er frivillig i butikken, er ved at sætte bøger på plads. Boghandlen har kun været åben en lille uge, og der er endelig kunder igen, hvilket er en glæde ikke kun fra et forretningsmæssigt synspunkt.

”Vi er ikke kun en butik. Vi er den eneste jødiske boghandel i Italien, og derfor er vi også et mødested. Det er her mange mennesker henvender sig, når de har brug for at have en forbindelse til det jødiske, der måske ikke går direkte gennem religionen.” Hun fortæller, at der i denne periode også er stor efterspørgsel på religiøse bøger, især dem man plejer at låne, når man er i synagogen til shabbat og andre højtider. ”Mange vil endnu ikke gå i synagoge, og derfor beder de i deres eget hjem. Vi leverer også bøger hjem til kunderne. Vi er jo en gruppe, der ofte er fysisk tættere på hinanden end andre, og derfor er tanken, at hvis blot en af os bliver smittet bliver vi alle smittet. Virusset har vist sig at være en slags steppeild, og vi er ømme overfor vores ældre,” siger hun med et smil. Hos boghandleren er det også obligatorisk at tage plastikhandsker på, før man rører ved bøgerne. De ligger parat til kunderne i en lille kurv ved indgangen. ”Vi gør meget ud af at holde afstand til hinanden, for vi er opsatte på at undgå det scenarie, vi har set i New York, hvor hele jødiske menigheder er blevet syge.” Før jeg går ud fra boghandlen bliver jeg venligt mindet om, at plastikhandskerne skal smides ud i en skraldespand på gaden. Ester vil helst ikke personligt i berøring med dem.

Jødisk plejehjem i Milano uden Covid-19 relateret dødsfald

Lombardiet, regionen omkring Milano, har haft sværere ved at få bugt med covid-19virusset end man har i syden. Truslen har været tættere inde på livet, og det har været altafgørende at være forsigtig. Det har man måttet sande på det jødiske plejehjem Arzaga i Milano med 102 beboere. Her har man har klaret sig igennem perioden uden et eneste covid-19 relateret dødsfald. I betragtning af, at plejehjemmene desværre viste sig at være noget nær en dødsfælde for de ældre i Lombardiet, er det helt exceptionelt. Det har vakt opsigt internationalt og er blandt andet blevet rapporteret på den israelske tv-kanal Kan 11.

Før det blev et krav fra myndighedernes side, valgte personalet i Milano at isolere beboerne fuldkomment og begrænse rotationen af medarbejdere. Dermed var man et skridt foran, mens virusset hærgede. Samtidig bakkede det jødiske samfund med det samme op om at isolere beboerne, der har måttet holde sig i kontakt med pårørende ved hjælp af gammeldags breve og online møder. En sjælden gang har de pårørende kunnet nærme sig havelågen, hvorfra beboere kunne hilse i behørig afstand. Man undgik dog ikke helt smitten. Der var fem der fik den, to af de ansatte og tre beboere, men takket være en hyppig testning af alle, og en god portion held, undgik man at smitten bredte sig.

Tilbage hos den jødiske slagter i Rom kan en af kunderne ved kassen, gennem masken, ikke lade være med at kommentere det symbolske i, at man står overfor at fejre lige netop Shavuot. (Højtiden er som bekendt en fejring af at have modtaget Guds love, hvilket ifølge traditionen skete, mens jøderne befandt sig i ørkenen efter udvandringen fra Egypten). Han udtrykker håb om, at vi springer den næste frygtede virusbølge nr. 2 over, og at det her ikke er begyndelsen på endnu en lang ørkenvandring.

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This