Jørgen Kieler var under besættelsen tilknyttet modstandsgruppen Holger Danske og medvirkede både ved jødeaktionen i september-oktober 1943 og sprængningen af Varde Stålværk senere samme år, inden han blev arresteret og deporteret. Siden fik han et langt liv som læge, forsker og forfatter. - Foto: Scanpix

Den 4. maj 2020 fejrede vi 75-året for Danmarks befrielse. Det er vigtigt på denne dag at huske nogle af de mennesker, der kæmpede så hårdt for friheden. 

Jørgen Kieler og hans søskende var medvirkende til at redde over 800 jøder og bringe dem i sikkerhed til Sverige. 
I lejligheden i København, efter endt studentereksamen, etablerede Jørgen Kieler og hans søskende i foråret 1943 et trykkeri, hvor de bl.a. duplikerede det illegale blad Frit Danmark. De fire søskende var ligeledes aktive i redningen af de danske jøder i efteråret 1943.
Jørgen Kieler var blandt dem, der fandt, at også studenter burde være aktive i sabotagen og han var derfor medstifter af sabotagegruppen Holger Danske ll. 
Den 12. december 1943 var han med til at sprænge Varde Staalværk i luften. Ved en aktion mod to virksomheder blev Kieler såret og taget til fange af tyskerne og sat i Vestre Fængsel. Han blev dømt til døden i foråret 1944 efter langvarige forhør af Gestapo på Dagmarhus. Straffen ændredes til koncentrationslejrophold, der varede til kort før befrielsen i maj 1945. Han har senere udtalt, at han troede, at tyskerne lod ham leve, fordi han vidste så meget om modstandsbevægelsen og at de havde brug for den viden.
I april 1945 blev han og andre danske fanger reddet af den svenske greve Folke Bernadottes hvide busser. De hvide busser transporterede ham og broderen til Sverige. I maj 1945 rejste de to brødre tilbage til Danmark, hvor de blev genforenet med resten af deres familie.
På denne dag mindedes vi Jørgen Kieler og alle de andre modige danskere, der satte deres liv på spil for at redde andre mennesker, og Goldberg satte selvfølgelig to lys i vinduet i dagens anledning.

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This