I anledning af 75 års jubilæum for den fælles skandinaviske redningsaktion med de hvide busser har det danske Røde Kors lavet en podcast-serie om de modige mænd og kvinder, der stod for hjælpeaktionen i disse dramatiske dage i marts og april 1945.

I fem dele — En dristig plan, Den første bus, Nålen i høstakken, Den store redning og De sidste — som varer mellem 14 og 27 minutter, får vi genfortalt denne utrolige episode fra Anden Verdenskrig. Og vi får den fra bl.a. redningsfolkenes perspektiv: Rutebilchauffører, læger og sygeplejersker beretter gennem deres notater, dagbogsoptegnelser og breve om, hvordan de nåede frem til de forskellige lejre, bl.a. Buchenwald, Sachsenhausen, Theresienstadt i Tjekkiet, Ravensbrück og Neuengamme, hvordan de fik fangerne ud, og hvad de oplevede på hjemturen gennem det sønderbombede Tyskland. Befriede fanger beskriver de umenneskelige forhold i lejrene, og hvad de følte og tænkte, da de fik øje på de hvidmalede busser med røde kors på siderne, og det gik op for dem, at de måtte ombord og forlade lejrens helvede.

Redningsaktionen blev planlagt af bl.a. den danske kontreadmiral Carl Hammerich, den norske diplomat Niels Christian Ditleff og den svenske greve Folke Bernadotte, men det var almindelige mænd og kvinder, der med deres eget liv som indsats reddede mellem 17.500 og 20.000 fanger ud af tyske koncentrationslejre og tugthuse. Det er dem og de befriede fanger, denne nye podcast-serie handler om.

 Serien, som er produceret af Lydpol i samarbejde med Røde Kors, bygger på bøger om redningsaktionen af Hans Sode Madsen (Reddet fra Hitlers helvede: Danmark og De Hvide Busser 1941-45) og Bo Lidegaard (Redningsmænd: skandinaviske aktioner for at redde fanger fra tyske kz-lejre i krigens sidste år). Speaker er Gunvor Bjerre, fortæller er Røde Kors-journalist Troels Donnerborg.

Hele serien kan høres og downloades på dehvidebusser.dk, hvor der også findes mere materiale om De Hvide Busser samt videoer og interviews med øjenvidner.

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This