Coronavirus skaber panik på verdensplan, men hvad er op og ned?

Vi har været igennem en ualmindelig regnfuld februar, måske den mest regnfulde nogensinde, men marts varsler forår og fejringen af purim, hvor man læser historien om dronning Esther. Det betyder forhåbentlig en ende på spredningen af den frygtede coronavirus, idet den slags influenza-vira for det meste er sæsonbestemt og trives bedst i vintermånederne. Men vi skal selvfølgelig ikke forklejne faren ved udbruddet, der synes at sprede sig hurtigere end først antaget.

Den dårlige nyhed er, at der ikke er nogen vaccine eller medicin mod virussen endnu, selvom israelere arbejder på højtryk for at få udviklet en vaccine – og den er ikke lavet på hønsekødssuppe – også kaldet ‘jewish medicine’. At det er israelere, der arbejder på at fremstille en vaccine har (selvfølgelig) fået nogle mennesker til at mene, at det er jøderne der spreder virussen, så de bagefter kan tjene penge på at sælge en vaccine. What else is new? Og man kan i al stilfærdighed spørge sig selv: hvilken virus er den farligste: Corona eller antisemitisme? Det gør Simon Wiesenthal Center og skriver: “But another pandemic — wholly man-made — also is upon us. It is the disease of Jew-hatred, once thought to have disappeared after running its genocidal course during the Nazi Holocaust 75 years ago. Anti-Semitism continues to morph, like a carcinogenic tumor on humankind’s DNA.”

Antisemitisme kan desværre ikke bremses ved håndvask, men det kan coronavirussen. Den gode nyhed er nemlig, at enkle foranstaltninger er effektive i forhold til at forhindre spredning af COVID-19, som sygdommen officielt kaldes, og som er forårsaget af en ny version af coronavirus, som er en almindelig årsag til de vinterforkølelser, vi alle har haft på et tidspunkt. Disse vintervira, inklusive influenza, spredes ved menneskelig kontakt. De nuværende anbefalinger til at undgå spredningen af ​​COVID-19 er baseret på de samme anbefalinger, som bruges til at begrænse spredningen af almindelig ​​influenza: vask hænder ofte, bliv hjemme, hvis du er syg, så du ikke smitter andre, host og nys i ærmet og ikke i hænderne og hold igen med for mange kys og knus.

Pasta-og håndspritpanik

Men panikken har bredt sig til store dele af verden. Håndsprit er umuligt at opdrive på apoteker i Danmark, hospitaler i Paris og Marseille har været udsat for tyveri af i alt 8.300 masker og 1.200 flasker håndsprit, der hamstres pasta (hvis Italien skulle lukke helt ned), folk der har opholdt sig i risikozoner skal i hjemmekarantæne i 14 dage, museer og en række institutioner holder lukket, Italien har lukket alle skoler og universiteter, forsamlinger på over 5000 deltagere er blevet forbudt i visse lande og en ekspert i matematiske modeller for sygdomsspredning er ikke i tvivl: En epidemi, som smitter op mod en million danskere, er på nuværende tidspunkt uundgåelig. Det er svært at vide, hvad man skal tro på. Ingen vil piske en stemning op, men omvendt skal man også tage situationen alvorligt, især hvis man er ældre og svækket af anden sygdom i forvejen. Så igen: vask hænder!

Som sagt kan vintervira ikke leve længe under varme forhold. Derfor er disse sygdomme sæsonbestemte, hvorfor der er meget få tilfælde af influenza i løbet af sommeren. Vi kan kun håbe på, at COVID-19-virussen inddæmmes i takt med mildere og varmere vinde. Hvert år er purim-festen en reminder om, at vinteren er ved at være omme, og at foråret er lige om hjørnet. Lad os håbe, at foråret indleder afslutningen på udbruddet, og da der er tradition for at drikke sig fuld til purim, hvem vil så ikke gerne skåle på det – måske til en varm gang hønsekødssuppe, det skader i hvert fald ikke.

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This