En ny udforskning af Karl Marx ‘liv (1818-1883) sætter fokus på hans jødiske baggrund. Som filosof, historiker, sociolog, økonom, journalist og forfatter var han en af de mest indflydelsesrige og revolutionære tænkere i moderne historie, men han betragtes sjældent som en jødisk tænker og hans jødiske baggrund er enten overset eller forkert repræsenteret. I den nye bog om Karl Marx hævder Shlomo Avineri (f. 1933, israelsk videnskabsmand, professor i statsvidenskab ved det hebraiske universitet i Jerusalem og medlem af Israel Academy of Sciences and Humanities), at Marx’ jødiske oprindelse efterlod et markant aftryk på hans arbejde. Marx blev født i Trier i en slægt med mange rabbinere. Trier var en Tysklands største og mest kosmopolitiske byer, hvor jøderne havde frihed og lige rettigheder i perioden under fransk kontrol over området. Men ved Preussens annektering mistede den jødiske befolkning sine (lige) rettigheder da Trier blev Preussisk i 19815. I 1816 konverterede Karl Marx’ far til kristendommen, og ændrede samtidig navn fra Hirschel Ha Levi til Heinrich Marx. Når han overgik til kristendommen, var det fordi det ellers ikke ville have været muligt for ham at fortsætte som justitsråd, hvis han forblev jødisk. Denne historiske udvikling, anfører Avineri, førte til at mange unge intellektuelle med jødisk baggrund på den tid gjorde oprør og blev blev revolutionære. Avineri sætter Marx’ jødiske baggrund i sit rette perspektiv og forklarer Marx’ intellektuelle udvikling i lyset af den historiske, intellektuelle og politiske kontekst, hvori han levede.

LÆS OGSÅ

Afdøde Ruth Bader Ginsburg får statue i Brooklyn

Den afdøde jødiske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg får sin egen statue i Brooklyn, hvor hun er født og opvokset. New York guvernøren Andrew Cuomo udnævnte medlemmerne af en kommission i denne uge, der skal føre tilsyn med opførelsen af ​​en statue til ære for...

Antisemitiske hændelser i Europa inden for en uge

En kosher-restaurant i det nordlige 19. arrondissement i Paris blev i sidste uge udsagt for hærværk. Ifølge rapporter blev restaurantens vægge og borde ødelagt og overtegnet med hagekors, nazistiske slagord som 'Hitler havde ret' og slagord relateret til den...

Share This