Når Pride-paraden går gennem Københavns gader på lørdag d. 19. august, danser en gruppe jødiske LGBT-personer og deres familie og venner med til tonerne af ’A-Ba-Ni-Bi’ og andre israelske disco-klassikere. Deltagerne har både reform, ortodoks og sekulær baggrund og flager stolt med det jødiske Pride-flag: Regnbuen med en Davidsstjerne.
”Vi er med for at vise den mangfoldighed, der er blandt jøder i Danmark,” siger Lars Aaron Jozefowicz Varming, der er en af arrangørerne bag det jødiske indslag i Copenhagen Pride Parade.
”Det jødiske samfund i Danmark rummer alle typer. Vi har forskellige seksuelle identiteter og forskellig jødisk baggrund, men vi er sammen om at støtte de værdier, Pride-arrangementet står for,” siger han.
Sidste år deltog ca. 75 personer i den dansk-jødiske Pride-gruppe, og Lars Aaron Jozefowicz Varming håber på stor opbakning igen i år, når de jødiske Pride-deltagere samles til fejring af retten til at elske dem, man vil.
”De foregående år er vores gruppe blevet mødt med stor varme og glæde, når vi går i paraden. De fordomme om jøder, som vi måske har frygtet at møde, har vi lykkeligvis ikke oplevet. Jeg tror også, det er vigtigt at vise omverden, at jøder i Danmark er en gruppe, der spænder vidt, og alle støtter op om Pridens værdier om tolerance, frihed og lighed for minoriteter,” siger han.
Den varme, den dansk-jødiske Pride-gruppe hidtil er blevet mødt med i Københavns gader, er ikke alle jødiske grupper forundt. Ved en march for lesbiskes rettigheder tidligere i år blev deltagere med det jødiske Pride-flag, regnbuen med Davidsstjernen, bortvist. Det skete, fordi arrangørerne mente, at flaget skabte ’utryghed’, og fordi de ville vise, at marchen var ’pro-palæstinensisk og antizionistisk’.

Jøder står frem på Malmø Pride
Den betændte blanding af antisemitisme og Mellemøstkonflikt prægede også modtagelsen af en israelsk-jødisk gruppe i Malmø Pride sidste år. De blev mødt med trusler og tilråb fra arabiske Malmøborgere, og den autonome antifacistiske gruppe AFA kastede flere røgbomber direkte mod gruppen. Hændelserne blev politianmeldt som hadforbrydelser, men er ikke opklaret.
På årets udgave af Malmø Pride, der løb af stablen forrige søndag, var stemningen dog en helt anden, fortæller Ilana Edner.
Hun tog sidste år initiativ til at skabe Pride-gruppen ’Tel Aviv Salutes Malmö Pride’, fordi hun med egne ord havde fået nok af at føle sig utryg som israelsk jøde i Malmø:
“Sidste år var første gang, det israelske flag og det jødiske Pride-flag vajede på en Pride-parade i Malmøs gader. Og modtagelsen, vi fik, var alt andet end venligtsindet. Men i år blev vi heldigvis mødt med masser af V-tegn og opmuntrende tilråb som ’Endelig ser vi jer I Malmøs gader!’ fra de folk, vi passerede. Flere kom hen til os og sagde: Godt gjort. Dejligt at se jer! Mange klappede, når vi gik forbi.”
Ilana Edner er tilflytter fra Israel og har boet i Malmø i over 40 år, hvor hun har været aktiv i gay-miljøet som støtte- og kontaktperson siden Aids-krisen i 1980’erne.
”Jeg tror, de fleste svenskere gerne vil have, at vi jøder er synlige i gadebilledet, også i Pride-paraden. Men de seneste år har vi oplevet en stigning i antallet af antisemitiske trusler og overfald her i Malmø, og det er ingen hemmelighed, at det især er folk med arabisk og palæstinensisk baggrund, der står bag. Personligt fik jeg simpelthen nok af at være bange og gå og gemme mig. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal leve i utryghed her i Malmø. Så jeg insisterer på retten til både at bære det israelske flag og regnbueflaget med Davidsstjernen i Pride-paraden,” siger hun, der samlede ca. 30 personer i gruppen Tel Aviv Salutes Malmö Pride 2017.

Politik, branding og pink-washing
Det israelske flag er ikke alene om at blande sig i vrimlen på Pride-paraderne i den vestlige verden. I de fleste lande er det blevet mere og mere almindeligt at se flag og bannere med logoer fra offentlige og private virksomheder, organisationer, politiske partier og nationer blandt regnbueflag og glitterskyer.
I Danmark tager statsministeren forskud på Pride-paraden med et særligt ’Run for Pride’-løb og mon ikke flere politiske partier vil kunne ses i optoget, nu hvor kommunalvalget nærmer sig.
Også reklameindslag af forskellig art får plads i paraderne: I Malmø Pride kunne man i år f.eks. møde et helt hold energiske træningsentusiaster fra fittnesskæden ’Friskis och Svettis’, en meterlang hvid lig-limousine fra Malmö Begravningsbureau og en stor gruppe fra den svenske udgave af Folkeuniversitet, ’Medborgarskolan’. I sidstnævnte gruppe var der, noterede Goldbergs udsendte sig, dog væsentligt mere fornuftigt fodtøj og bibliotekarbriller end fjerboaer og pailletter.
Når israelske flag ses i Pride-paraden, eller når Israels ambassadører danser med i optoget, sådan som de har gjort i f.eks. Stockholm og København, – vækker det af og til anklager om ’pink-washing’: Altså at Israel bruger Pride-bevægelsens fejring af ligeret og ligeværd for seksuelle minoriteter til selv at fremstå i et positivt lys.
Det skrev f.eks. Anna Karin Hammar, præst og stiftsadjunkt i Svenska Kyrkan, på Twitter efter dette års Stockholm Pride.
Hun fik dog hurtigt svar på tiltale fra blandt andre Bawar Ismail, lederskribent på Gefle Dagblad. Han er født i Sverige af kurdiske forældre og blev vred over anklagen:
”Der findes faktisk et gayparadis i Mellemøsten. Et land, hvor lbgt-personer kan leve i tryghed og frihed. Et land, hvor diskriminering på grund af seksuel orientering er forbudt. Et land, hvor mennesker kan danse løs i Pride-parader uden at behøve at skulle frygte straf fra intolerante og indskrænkede regimer. Det land er Israel.”
I den dansk-jødiske Pride-gruppe er det helt bevidst, at man kun bruger det jødiske Pride-flag, ikke det israelske, fortæller Lars Aaron Jozefowicz Varming:
”Hvis vi bruger det israelske flag, frygter jeg, at det bliver Israel og zionismen, der bliver det centrale. For mig er det vigtigt, at det er mangfoldigheden inden for de jødiske samfund, vi viser. Jeg har stor respekt for, hvordan de har valgt at gøre det i Malmø og Stockholm. Jeg er selv tidligere aktiv i zionistbevægelsen i Danmark og elsker Israel. Men det er min overbevisning, at vi nogle gange bør adskille vores kampe og holde en ren linje for at få budskabet bedre igennem,” siger han.

Copenhagen Pride Parade finder i år sted lørdag 19. august. Der er afgang kl. 13.00 fra Frederiksberg Rådhusplads. Læs mere her: http://copenhagenpride.dk/

Share This