Östermalm i Stockholm – her er teatre, den berømte torvehal og nogle af byens bedste restauranter. Og byggerod. Stockholms jødiske forsamling er i gang med at bygge nyt kultur-, skole- og menighedscenter her i den centrale del af byen. Byggeriet er ikke helt færdigt, og adgangen til det nye hus går gennem en række containere. Indenfor ligger der murbrokker både til højre og venstre, og indgangen ser ærligt talt noget trist ud. I Malmö er enkelte jøder begyndt at flytte på grund af antisemitisme, og i Umeå er den jødiske forening netop lukket på grund af trusler fra nynazister. I luftlinje ligger Stockholm midt imellem, og hvad jødisk liv angår, ligger byen helt anderledes lunt i svinget.
Aron Verständig er 31 år og har været formand for Judiska Församlingen i et års tid. Byggeriet af det nye hus var næsten færdigt, da han tiltrådte, så han er ikke en af dem, der kan tage æren for det. Der var indvielsesfest i september 2016, og huset er taget i brug, men endnu er naboejendommen under ombygning, og anlægget foran huset, ud mod gågaden lader vente på sig.
Drømmen er at have et åbent kulturhus, hvor alle kan komme ind fra gaden og være med.
“Hvis der ikke havde været nogen sikkerhedsproblemer, så havde vi sat et stort skilt op på gaden og sagt ”Her er det jødiske hus” – det havde været fantastisk”, fortæller Verständig.

Et nordisk hus med selvtillid
Det er da også virkelig et hus, der er både indbydende og kalder på at blive en del af Stockholms kulturliv. Af sikkerhedsmæssige årsager sker indgangen gennem en sluse; ens første indtryk er altså desværre som i andre jødiske centre, at man er suspekt. Men når man først er kommet ind, står man direkte i en café med dagens kosherret og bagværk på disken. Vender man sig en anelse rundt, er der tre store fløjdøre ind til en nybygget koncertsal.
Caféen og det tilstødende lounge-område ligger i forbindelse med en stor, åben trappe og får ovenlys fra tagvinduerne tre etager over os. Kigger man op, ser man to etager med den jødiske skole, og det er den, der er humlen til både nybyggeriet og byggerodet i naboejendommen, hvor en del af skolen lå før. De gamle skolelokaler var utidssvarende, og i stedet for at renovere, solgte man ejendommen, inddrog skolegården i nybyggeriet, og lagde skolen sammen med menigheds- og kulturcenter. Børnene har nu skolegård på taget, og kulturliv, administration og butik med jødiske madprodukter er samlet under den.
Arkitektonisk set er huset moderne, og selvom det ligger tilbagetrukket fra den klassiske Östermalm, stikker det ud blandt de omgivende gamle bygninger. Man har dog valgt ikke at lave en hvid kasse, men at give bygningen samme varme gule farve som en ældre bygning, der er bevaret og integreret i byggeriet.
Indvendigt er alt lyst og har et nordisk præg: hvide vægge og lyse træsorter kombineret med stål og glas. Den mest markante detalje er skiltningen, som er tænkt ind i helheden og giver bygningen en herlig selvtillid. Huset hedder i øvrigt Bajit, hvilket betyder hus på hebraisk.

Et offentligt hus på trods
Det er planen med hele ombygningen, at Bajit skal være en del af det stockholmske kulturliv, og samtidig et hjemsted for jødisk liv. Skolen Paideia holder også til huset. Den har siden 2001 tilbudt, hvad vel bedst kan kaldes en international akademisk højskole, hvor alle er velkomne til at fordybe sig i jødiske emner i et år. For de, som ikke kan rive et helt år ud af kalenderen, driver Paideia-folkene en folkhögskola – et daghøjskole- og aftenskoleprogram under den svenske folkeoplysning, hvoraf en del foregår i samarbejde med Stockholms muslimske folkhögskola.
Det eneste, som lægger en dæmper på entusiasmen, er sikkerheden og besværligheder med markedsføring. Men der arbejdes på det, og generelt er det ikke noget problem at skabe åbne arrangementer af høj international kvalitet i Stockholm. I april arrangerede Judisk Kultur seminar med dirigenten Daniel Barenboim i Koncerthuset, og i maj afholdes der bl.a. forelæsning om Zygmunt Bauman i samarbejde med Konstakademiet. “Tidligere annoncerede vi i aviserne, det gør vi ikke længere. Men så vidt jeg ved, er der ingen arrangementer, som vi ikke holder”, siger Verständig.
Hvordan ser Bajit ud om 10 år?
Så håber jeg, at Bajit har etableret sig som en betydelig institution for jødisk undervisning og kultur i hele Norden. Jeg vil se et hus, som syder af aktivitet, hvor også den interesserede almenhed føler sig velkommen”.

 

Tak fordi du følger med på Goldberg.nu, hvor alle artikler kan læses helt gratis. Redaktionen arbejder hele tiden på at udvikle magasinet, og har du lyst til at hjælpe, er du meget velkommen til at benytte vores donationsmulighed.
Tak for hjælpen!

Share This