Rabbi Hessel Shpilman er et deformt bjerg, en gigantisk ødelagt ørken, et tegnefilmhus med vinduerne lukkede og vandet løbende i vasken. Det er et lille barn, der har klasket ham sammen, en flok børn, blinde forældreløse, der aldrig har set et menneske.
De har trykket hans armes og bens dej fast på kroppens dej og presset hans hoved ned oveni. En millionær ville kunne dække en Rolls-Royce med den sorte udstrækning af fint fløjl som er rebbens skødefrakke og bukser. Det ville kræve hjernekraften hos de 18 største vismænd i historien at ræsonnere igennem argumenterne for og imod at klassificere rebbens vældige bagdel som enten et væsen fra dybet, en menneskeskabt konstruktion eller en uafvendelig katastrofe.
Hvad enten han står op eller ligger ned, gør ingen forskel på det, man ser.
”Jeg forslår, at vi springer høflighedsfraserne over”, siger rebben.
 

Det jiddische politiforbund

Michael Chabon

Borgen, 2007

Oversat af Svend Ranild

Side 148-49

Share This