Old Jews Telling Jokes

Hvor: www.facebook.com/OldJewsTellingJokes

Hvad: Mange har forsøgt at skrive om jødisk humor. Og det er sjældent særligt vellykket, fordi det simpelthen er en mundtlig tradition, hvor en enkelt betoning betyder forskellen på hylende sjovt og rystende umorsomt. Det er svært at forestille sig nogen lande mere sikkert på den sjove side, end de gamle New Yorker jøder, der optræder Old Jews Telling Jokes, der også er kommet som en bog.

What Jew Wanna Eat

Hvor: www.instagram.com/whatjewwannaeat/

Hvad: For nogle synes madbilleder at være den vigtigste grund til at være på Instagram. For hvis man er et rigtigt madøre, er der rigtig meget inspiration at hente. Og denne Instragram-profil er en af de bedre. Meget amerikansk. Ofte med bagels. Og fra tid til anden krydret med en god portion humor.

 

Unorthodox Podcast
Hvor: www.tabletmag.com / www.Itunes.com  m.fl.

Hvad: Skarp, sjov og stærkt vanedannende ugentlig podcast om nyheder, politik og kultur set fra super subjektive jødiske synsvinkler. De 3 værter pingponger med hinanden og indbudte gæster om, hvordan verden ser ud lige nu, med udgangspunkt i primært amerikanske og israelske kultur- og samfundsforhold. Det er den nørdede klub, hvor alle er velkomne, så længe de kan give rapkæftet svar på tiltale.

Yidlife Crisis

Hvor: På www.yidlifecrisis.com, Youtube.com, Instagram, Facebook m.fl.

Hvad: Hylende morsom, musikalsk webserie af de to canadiere Eli Batalion og Jamie Elman, hvor al dialog og sang er på jiddish. Engelske og franske undertekster kan vælges. Se og hør f.eks. de to venner afsynge klassiske engelsksprogede julesange i et medrivende medley på jiddish. Eller følg deres underholdende småskænderier om moderne jødisk identitet, interkulturel forståelse og politisk korrekthed henover bordet på en travl kinesisk restaurant, fuld af andre jiddishtalende brokkehoveder, der også indtager deres måltid i Chinatown.

Yidlife Crisis begyndte som de to canadiske kulturjøders personlige, crazy-kærlige hyldest til sproget jiddish og til jødisk kultur i al sin mangfoldighed. Nu har fænomenet udviklet sig til en international succes med et vidt forgrenet digitalt univers.

Advanced Style

Hvor: www.advanced.style
Hvad: Hvis du går rundt med frygt for, at alderdom er lig med usynlig tristesse – gråt med gråt på – så skal du straks følge fotografen Ari Seth Cohens blog, Advanced Style. Det kan du gøre på både Facebook og Instagram. Cohen har fra ungdommen været fascineret af sin bedstemor Blumas fantastiske energi og stil, og bloggen er et overflødighedshorn af fotografier af festlige, farverige og stilige ældre – mest kvinder, men der er da et par herrer imellem. 

Jewish Daily Forward

Hvor: www.forward.com/
The Forward Association er en amerikansk non-profit organisation, der ser det som sin opgave at imødekomme den store interesse for jødiske emner med kompromisløs journalistik om svære emner. Missionen er Public Service, men helt uvildig er det ikke. Det tilhører klart gruppen af venstreorienterede medier. Alligevel flyver denne fugl ikke bare i samme flok som de andre. Emnevalget og synspunkterne er ret unikke. Ligeså er deres madopskrifter, som ofte byder på moderne versioner af traditionel mad.

Wukogals

Hvor: www.instagram.com/wukogals og wukogals.com
Her kan du følge tre søstre, der ud over deres 18 børn og travle familieliv, har skabt en kollektion af chikt, komfortabelt – og ikke mindst dydigt tøj. Et på alle måder fascinerende mix, som ud kan følge gennem deres Instragram-feed eller webshoppen www.wukogals.com/

Iris.apfel

Hvor: www.instagram.com/iris.apfel/ eller www.facebook.com/IrisApfelofficial/
Forretningskvinde, stilikon, samt interør- og modedesigner. Iris Apfel er New Yorks grand old fashionista dame. Med sine karakteristiske store runde briller, overdimensionerede smykker og farverige tøj kan du følge hende til modeshows, fashionable middage, prisoverrækkelser m.m. altid iført rød læbestift og farvekoordinering til fingerspidserne.

Jewish Book Council
Hvor: Jewish Book Council

http://www.jewishbookcouncil.org eller på Twitter: @Jewishbook

Jewish Book Council har rødder tilbage til 1925 og er dermed en af de ældste institutioner i amerikansk, jødisk kulturliv.  Og gennem årene har de udgivet et utal af bøger, arrangeret prisuddelinger og litteraturfestivaler. Institutionens status og historie skinner igennem på hjemmesiden og på deres sociale medier, der er en uudtømmelig kilde til inspiration.

Tippling Through The Torah

Hvor: tipplingthroughthetorah.wordpress.com/

Hvad: Nogle gange har man brug for et glas af et eller andet stærkt og godt for at kunne forklare de jødiske traditioner. Ud fra denne sympatiske tankegang kan man en gang om ugen finde en opskrift, der er nøje afstemt sabbattens tora-læsning. Det er en på alle måder uhøjtidelig og finurlig tilgang til de hellige skrifter, men samtidig skrevet i en umiskendelig kærlighed til toraen – og til cocktails…

Share This