Scholom Secunda var barn af jødiske indvandrere fra det storrussiske rige. Han var blot 13 år gammel, da han i 1907 ankom til USA, en allerede en øvet kantor med erfaring fra adskillige synagoger.

     I 1914 begyndte han sine studier ved Institut of Musical Art i New York, hvor han helligede sig den klassiske musik.

     Allerede på dette tidlige tidspunkt i sin musikkarriere begik han sin første store brøler, da han afslog et tilbud om at arbejde sammen med den unge komponist, George Gershwin om en operette. Secunda mente, at hans egen klassiskmusiske baggrund var uforenelig med Gershwins jazzstil.

     Senere har han sagt om de to komponisters forskellige valg:

     ”Jeg tog til Brooklyn og komponerede jiddische musicals. Gershwin tog til Broadway og blev en stor mand.”

 

Hollywood tur/retur

En del år senere var Scholom Secunda blevet komponist ved det jiddische Rolland Theatre. I 1932 havde han bl.a. til opgave at iscenesætte en operette på jiddisch med titlen ”M’ken Lebn Nor M’lazt Nit”, hvilket på engelsk blev oversat til ”I would if I could”. På dansk ville det hedde ”Man kunne godt have levet, hvis man ellers havde fået lov”.

                      Operettens kendingsmelodi skulle være sangen ”Bei Mir Bist Du Schein”. Secunda skrev musikken, og hans kollega Jacob Jacobs skrev lyrikken. De fik copyright på sangen og trykte den i 10.000 eksemplarer, der blev sendt ud til teatre og musikforhandlere i New York.

                      Sangen blev et hit, og Secunda tog derfor i sommeren 1937 til Hollywood for at præsentere den. Men Hollywood-producerne mente at lyden var ”too Jewish” til at kunne slå an, og Secunda måtte slukøret vende tilbage til New York og genoptage sit arbejde på Yiddish Art Theatre.

                      Samme år hørte en ung musiker, Sammy Cahn, hvorledes to afroamerikanere sang ”Bei Mir…” på jiddisch på Apollo Teatret i Harlem. Publikums udtalte begejstring gav Cahn ideen til, at han og kompagnonen Saul Chaplin skule lave en engelsk version med en mere tidstypisk swing-rytme. Det lykkedes deres manager at sælge ideen til firmaet Kammen Brothers, som henvendte sig til Secunda og Jacobs for at købe rettighederne til sangen.

 

30 dollars til deling

Om salget af Secundas og Jacobs’ rettigheder til Kammen Brothers kunne man i Cambden Courier-Post den 26. januar 1938 læse:

                      ”Komponisten til ”Bei Mir” fortæller, hvordan han måtte dele honoraret på 30 dollars”. Videre stod der:

                      ”Fik blot dette beløb for rettighederne til en gammel sang, der i ny forklædning skyller hen over USA – og 15 dollars gik til tekstforfatteren.”

                      Af den oprindelige jiddische tekst var nu kun første linje tilbage, det øvrige var oversat eller gendigtet på engelsk. Sangens popularitet betød, at der hurtigt opstod parodier på denne første linje, hvoraf ”The Bear Missed The Train”, ”My Dear Mister Shane” og ”My Mere Bits of Shame” blot er nogle eksempler.

                      Den største succes med sangen fik en ganske ukendt sangtrio bestående af tre søstre fra Minnesota, Patti, Laverne og Maxine Andrews, der skulle overtales, før de ville optræde med den. Sangen blev indspillet i november 1937 og blev så stort et hit, at den indbragte disse tre Andrews Sisters en ”Gold Record”.

 

En rigtig ørehænger

Det var, da Scholom Secundas mor blev bekendt med Andrews Sisters’ pladeudgivelse, at hun iværksatte en uges faste og derefter fortsatte i synagogen med hver eneste dag at bede, overbevist som hun var om, at det var hendes synder, der var grunden til at sønnen skulle straffes så hårdt.

                      Og alt imens hun bad, flød ”Bei Mir” ud af højtalere i Brooklyn, Bronx, Manhattan, Queens og Richmond såvel som i Yorkville, hvor nazi-ølstuegæster jodlede den under indtryk af, at det var en , af Joseph Goebbels, godkendt tysk vise.  Da Benny Goodman og hans 15 mand store orkester den 16. januar 1938 brød alle konventioner ved at spille jazz i det traditionsrige Carnegie Hall i New York, var ”Bei Mir Bist Du Schein” med på repertoiret.

                      Sangens succes bredte sig ud over Amerikas grænser og blev en ørehænger på verdensplan. I Rusland blev den indspillet af Statslige Jazz Orkester og krediteret to komponister, ”Kandat” og ”Fidrowsky”. I Nazityskland var den et hit, indtil man opdagede, hvem der havde skrevet den – hvorefter den øjeblikkelig blev bandlyst.

 

Så var der royalties

I årene fra 1937 til 1961 solgte sangen for omkring tre millioner dollars, og mange at tidens største navne bidrog til dens popularitet. Foruden de nævnte Benny Goodman og Andrews Sisters tog stjerner som Zara Leander, Judy Garland, Ella Fitzgerald, Glenn Miller og Bette Midler sangen til sig.

 

De sang og mor Secunda bad

Alt i alt gik Sholom Secunda glip af ca. 350.000 dollars i royalties, men som han udtalte til The New York Times: ”Det plagede andre mere, end det plagede mig. Jeg har altid været mere interesseret i min symfoniske musik.” Så han fortsatte med at komponere og arbejde for jiddisch radio og avisen Jewish Daily Forward samt som musikalsk leder på Concord Hotel, et af datidens prominente hoteller i Catskill-regionen.

                      Og så endelig skete det, som næppe kan tolkes på anden måde, end at gamle fru Secundas bønner var blevet hørt: En dag i 1961 udløb aftalen om rettighederne for ”Bei Mir Bist Du Schein”  og ejerskabet hjemfaldt dermed til Secunda og Jacobs. Denne gang sikrede Secunda sig den fulde royalty, en rettighed, der først ville udløbe 75 år efter hans død.

 

Mors bønner gav dobbelt op

Men det var, som om det ikke var nok. En anden vise, som Secunda havde skrevet i 1940 til en jiddisch musical, fik i løbet af 1960erne international anerkendelse af to af tidens mest markante protestsangere: Joan Baez og Donnovan.

                       Sangen, som handler om undertrykkelse og frihed, var fast inventar ved alle datidens demonstrationer. Secunda kaldte den for ”Dos Kelbl”, eller ”Dana, Dana” – men det var med titlen ’Donna, Donna’, at den blev kendt verden over.

                      Hvad han denne gang fik i royalties, fortæller historien ikke noget om. Men mors bønner var endnu engang blevet hørt. Ved sin død i 1974 havde den 79-årige Sholom Secunda, ud over oratorier og operetter, skrevet i alt 64 sange.

Man kan lytte til ”Bei Mir Bist Du Schein” www.youtube.com. link.

 

Tak fordi du følger med på Goldberg.nu, hvor alle artikler kan læses helt gratis. Redaktionen arbejder hele tiden på at udvikle magasinet, og har du lyst til at hjælpe, er du meget velkommen til at benytte vores donationsmulighed. Tak for hjælpen!

 

Share This