Foto: Centropa.org / TSG 1899 Hoffenheim

Til dagligt står 19-årig Illay Elmkies på banen med Robert Skov og Jacob Bruun Larsen og spiller Bundesliga-fodbold for det tyske hold TSG 1899 Hoffenheim. Siden oktober 2019 er han også del af Israels A-landshold.

Uden for banen har den unge israeler, der som 14-årig flyttede med sin far fra Nahariya/Israel til Sinsheim/Tyskland, gjort opmærksom på sig selv med sin dobbeltrolle som skuespiller og speaker i Centropa-filmprojektet „Zahor – Remember – Erinnere Dich“ (הזיכרון משמעות) — en 18 minutters dokumentarfilm om den jødiske familie Mayers skæbne: Under Anden Verdenskrig blev familien Mayer, som boede i den sydvesttyske landsby Hoffenheim, sammen med mere end 6500 andre jøder fra omegnen deporteret til en interneringslejr i Gurs i Sydfrankrig. Det lykkedes for ægteparret Mayer at sende deres to drenge Manfred og Heinz til et børnehjem, hvor de blev skjult og reddet, mens de selv blev videretransporteret til Rivesaltes og Drancy, og til sidst til Auschwitz. Manfred og Heinz klarede krigens rædselsfulde begivenheder på helt forskellig vis — Manfred blev ateist og udvandrede til Amerika, hvor han skiftede navn til Fred Raymes, mens Heinz blev ortodoks jøde, flyttede til den netop grundlagte stat Israel og siden kaldte sig Menachem. Brødrene så ikke til hinanden i mange år, og der gik endnu længere tid, før de sammen tog tilbage til udgangspunktet, deres gamle hjemby Hoffenheim.

Dokumentarfilmen om Fred og Menachem blev produceret i 2018 af Centropa, en østrigsk forening for udforskning og dokumentation af jødisk liv i Øst- og Centraleuropa i det 20. århundrede. 

I slutningen af sidste måned fik Illay Elmkies og holdet bag dokumentarfilmen den tyske hæderspris „Jugend zeigt Zivilcourage“, en pris for civilcourage og „forbilledligt og ajourført erindringsarbejde“.

Filmen „Zahor – Remember – Erinnere Dich“ indgår i diverse undervisningsforløb om Holocaust og kan streames gratis på engelsk, tysk og hebraisk på Centropas hjemmeside. På denne side findes der i øvrigt mange flere dokumentarfilm om jødiske skæbner i det 20. århundrede. Mange film er tilgængelige i flere sprogversioner, udover engelsk og tysk bl.a. på russisk, litauisk, kroatisk, ungarsk og ladino. Alle film kan ses online og downloades gratis.

Kilder: 

https://www.centropa.org/de/centropa-cinema/zahor-erinnere-dich?language=en

https://www.juedische-allgemeine.de/unsere-woche/geschichtsbewusster-fussballprofi-aus-israel/

https://lzw-verein.de/news/68.html

LÆS OGSÅ

Rabbiner Jonathan Sacks er død 72 år gammel

Rabbiner Sir Jonathan Sacks, Englands tidligere overrabbiner, døde lørdag morgen 72 pr gammel. Sacks var midt i sin tredje kamp mod kræft, ​​hvilket han meddelte i oktober. I sine 22 år som overrabbiner optrådte han som den mest synlige jødiske leder, ikke bare i...

Bubbe Awards 2020: international pris for jødisk musik

Sidste uge løb den 11. udgave af Kleztival af stablen — en international festival for jødisk musik, organiseret af Instituto da Música Judaica Brasil (IMJBrasil) i São Paulo. Igen i år bød festivalen på en bred vifte af arrangementer omkring jødisk musik i dens mange...

Share This